23 juni 2008

Kulturrevolution


Igår visade SVT dokumentären om Estlands oblodiga revolution ”Den sjungande revolutionen”. Starkare än så kan det inte bli.

Jag var i Åbo 1990 och upplevde vid ett nordiskt studentsångarmöte den gryende friheten. De estniska körerna medförde både den estniska och den sovjetiska flaggan och då de avslutade sitt program med den estniska nationalsången stod alla upp i vördnad för denna lilla modiga nation – och vi grät.

Året därpå var jag i Tallinn och föreläste och satt jury i en körtävling. När jag skulle resa hem skulle Priit, en av mina värdar, skriva upp sin adress för att ge mig. Han tog då fram en rubelsedel och skrev på den. Mina protester avfärdade han med orden:
– Monopoly money!

Några månader senare var friheten ett faktum.

2 kommentarer:

sLars sa...

Jag missade något, det är en sak som är klar.

Håller med dig fullt och fast. Starkare än så kan det inte bli.

Kommer att tänka på en film, om en kör i ett läger, säkert ett koncentrationsläger - som då inte skall föra tankarna till kick-offer eller andra företagsrelaterade fokus-läger - utan just...de hemska lägren. Där fanns en kör som startades av fångarna.

Är inte säker på att det verkligen var ett tyskt läger. Det kan varit under japan-amerika-kriget...eh...mina historiska kunskaper står i öppen dager här...men ändå...FILMEN var bra!

sLars sa...

FÖrresten...

http://linlasj.blogspot.com är ny.