14 november 2009

Brottsförebyggande kultur

Idag har Corren ett reportage om Michael Lundh. Lundh är en god människa. Genomgod. Dessutom säger han: ”Kulturen är ett av de främsta brottsförebyggande redskapen vi har, med bibliotek, teater och musik…”

Våra kultursalonger befolkas av personer som de flesta aldrig varit i närheten av brottslighet. De flesta är kvinnor och majoriteten är över 50 år. (Jag vägrar att använda det töntiga uttrycket 50+!)

Kulturinsatserna måste göras bland unga pojkar och män. Befria dem från ishockeyslagsmål och spela teater med dem eller sjung i kör.

Satsa pengar på kultur i skolan! Satsa pengar på kultur för pojkar!

7 kommentarer:

David sa...

Hur kan det vara brottsförebyggande? Han skriver att "Våra kultursalonger befolkas av personer som de flesta aldrig varit i närheten av brottslighet", innebär det att om polisen kollar vilka som har gått på teater så behöver de inte misstänka dem för något brott? Det gör ju i och för sig förundersökningarna något enklare om en så pass stor del av befolkningen helt kan gå fria från misstankar...

Hans Lundgren sa...

Nej, JAG skriver att "Våra kultursalonger..." och menar att den delen av befolkningen sällan begår eller har begått brott. Vasastadens tanter som befolkar teatern ser inte ut som några värstingar precis.
Jag är övertygad om att vi hittar fler brottslingar bland huliganer på fotbolls- och hockeyarenor...

Anonym sa...

Hans, jag vet inte riktigt vad du grundar detta påstående på (och syftar då på "Våra kultursalonger..." ), men tycker att det känns som en aning förhastad slutsats. Du menar att personer som gästar våra kultursalonger inte felparkerar, inte fuskar med skatten, inte gör övergrepp eller slår sina fruar/män, inte kör rattonyktra (efter t ex ha tagit två glas vin på teatern), eller för fort? Hur kan du veta det? Eller menar du personer som gästar våra kultursalonger är inte ute på stan och slåss, sprejar ner väggar eller slår sönder busskurer? I det senare fallet kan jag hålla med, baserat på maggropskänsla. Likaså är jag övertygad om att vi hittar _fler huliganer_ på fotbolls- och hockeyarenor.
Jag håller med om att körsång, teater och liknande kan vara våldshämmande, och att fler unga pojkar och män skulle få en bättre tillvaro med mer kulturella inslag i sitt liv.
//Per

Margareta Raab sa...

Mitt favoritämne än en gång på tal!

Lagarbete är ALLTID av godo, oavsett om det handlar om ishockey, politiskt engagemang,körsång eller något annat. Kulturutövande förutsätter ett tämligen stort utlämnande av sitt eget känsloliv, som närmast omöjliggör ett oärligt agerande. Det är min förhoppning att även kulturkonsumtion har liknande effekter.

Jag håller mer än till fullo med om de två sista meningarna i ditt inlägg, Hans- särskilt den allra sista.

sLars sa...

Detta är en grannlaga uppgift. Att bedöma vem som är brottsling. Jag tror precis som några ovan att brottsligheten har andra förtecken inom kultursalongerna. Tyvärr. Det är lite manshcettknappsbrott över det.

Så jag håller inte med om Lundhs beskrivning. Däremot är det givet att folk som ägnar sig åt kulturell verksamhet i alla fall inte löper samma risk att sparka ner pensionärer, slå små barn eller bränna röda stugor.

sLars sa...

...och nu när det uppväxande manliga släktet inte längre gör lumpen - men man blir inte 'man' i lumpen, det är inte så jag menar - finns ett behov av att lära det uppväxande manliga släktet hut, hyfs och hållning.

Ska skriva tomalog nu som lösenord. Vad gör en sådan frågar jag mig. Kanske jag ska bli den förste tomalogen i historien:-)

sLars sa...

Margareta...ibland är inte viss idrott av godo. Det finns ett "vi" och ett "dom" som frodas inom idrotten som inte är nyttigt.