22 augusti 2010

Musikermeny!

Jag ska göra en middag för några kolleger. Här är menyn:

Vi börjar före maten med en Kir gjord på Crème de cassis (nr 675) och Bourgogne Aligoté (nr 5500). Vissa hävdar att man bör använda Crème de cassis (nr 70585) som är något alkoholstarkare, men nu har vi den förra hemma. (Vi har för övrigt för första gången gjort egen svart vinbärslikör i år. Återstår att se hur den smakar om några månader…)

Till förrätt blir det en Salmorejo gjord på tomater från Assarssons i Varv inhandlade igår på Bondens marknad. I soppan lite flarn av en Serranoskinka och hårdkokt ägg. Till detta en Crémant de Bourgogne Rosé Brut (nr 7687).

Eftersom vi har möte hela dagen är all mat förberedd och serveras kall eller ljummen. Till huvudrätt blir det en dubbelmarinerad svensk fläskfilé och till den en potatiskaka med fetaost, samt sallad. För att matcha vinägern i fläskmarinaden dricker vi en Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300).

Några favoritostar före desserten: Prima Donna, Morbier och den senaste favoriten Reblochon! Det finns gott om Nebbiolo...

Till dessert blir det ett litet experiment: Den hemgjorda svart vinbärslikören har lämnat en restprodukt – svarta vinbär fyllda med brännvin! Bären har legat i sprit i ett antal veckor och lämnat sin saft till den omgivande spriten. Samtidigt har (delar av) den omgivande spriten tagit bärsaftens plats i bären! (Kan det heta osmos?) Vi står nu med ett gäng bär fyllda med gudslån. Jag sockrar dem lätt med råsocker och serverar en sked spritbär till ett par skedar av SIA-glassen Glace Bourbón Vanilla, som jag tycker är outstanding som dessertglass.

Café espresso avec – rien. Det är ju ändå en arbetsdag...

Inga kommentarer: