21 juni 2014

Midsommar med dragen gris

Nej, det är ingen av lekarna kring majstången, utan en maträtt.



Sedan vi flyttade från landet för snart 10 år sedan har det inte känts så angeläget med traditionell midsommarmat. Ni vet, sill och nubbe och hela köret. Därför införde vi för ett antal år sedan grekisk midsommar tillsammans med vännerna Lasse och Lotta. Det innebär ouzo följd av souvlaki, tzatziki, sallad med tomat och feta, samt avsevärda mängder retsina. Till umgänget hör också en fånig tipspromenad konstruerad av undertecknad och/eller ett parti pétanque (boule).



I år var det inte bara regnrisk utan också svinkallt så vi skippade grillspetten och jag bestämde mig för att göra draget fläsk (pulled pork) på fläskkarrén jag köpt. Skummade ett 50-tal recept på nätet och fastnade för detta, vilket visade sig vara ett lyckokast. Resultatet var utsökt! I receptet ingår 2 dl ketchup, en produkt som inte funnits i vårt hem de senaste 20 åren, så den ersattes med en blandning av Heintz chilisås, Santa Marias sweet chilisås och tomatpuré från Ardita. Farinsockret byttes mot Saltås råsocker, men i övrigt följde jag nog receptet. Det sönderslitna fläsket blev mycket uppskattat. Dessutom visade det sig att det passade utmärkt med tzatziki och retsina (Cambas, nr 82524) till!

Inga kommentarer: