3 augusti 2014

Bevara Systemet!

Många vill avskaffa Systembolaget och ändra alkohollagstiftningen så att det ska vara möjligt att handla alkohol i vilken butik som helst. Det låter förstås sympatiskt. Vi är många som vid utlandsresor uppskattat att då vi handlar mat också kunna köpa en flaska vin till.

Mitt systembolag i Linköping har 489 olika sorters rödvin, 330 sorters vitt vin, 296 olika öl och 127 sorters whisky, för att ge några exempel. Dessutom kan jag välja mellan 141 sorter ekologiska produkter och 53 alkoholfria. Därtill kommer att det finns ett "beställningssortiment" med ytterligare ett stort antal varor.

Med hjälp av en app i min telefon kan jag kontrollera att det jag vill ha finns i lager och vilken hylla det står på. Skulle jag vilja ha något av de 1349 rödviner som finns i Systembolagets sortiment, men inte i min butik, kan jag beställa det och hämta inom några dagar i butiken. Skulle jag sukta efter Champagne finns det 158 sorter att välja mellan.

Om det skulle vara något fel på vinet, eller bli några flaskor över, är det bara att gå och lämna tillbaka. Inget tjafs. På Systembolagets webbplats kan jag få tips om mat och vin, det finns kundtjänst på telefon där jag kan få tips och butikernas öppettider skiljer sig inte nämnvärt från övrig handel.

Som ni förstår av ovanstående är jag mycket förtjust i Systembolaget. Jag är inte anhängare av monopolet i sig, utan av hur Systembolaget lyckats hålla ett av världens största sortiment, hög kvalitet och kundvänlig tillgänglighet.

Jag vet inte vilka konsekvenser en lagändring som syftar till fri försäljning i livsmedelsbutiker skulle få, men jag är övertygad om att ingen ICA-handlare skulle kunna konkurrera med den samlade kunskap och erfarenhet som Systembolaget besitter. Resultatet skulle med all sannolikhet bli sämre och billigare viner i livsmedelsaffärer och dyrare viner och avsevärt mindre sortiment i några få specialbutiker i landet. 


Ps. I ärlighetens namn vill jag påpeka att det antal sorter som redovisas i inlägget också innefattar, i förekommande fall, olika storlekar på förpackningar, varför de korrekta antalet är något mindre.

3 kommentarer:

Niklas von Schéele sa...

Vad gäller ICA-handlare kan du säkert ha rätt, men det skulle också öppna för specialiserade butiker, som mycket väl skulle kunna överträffa systembolaget både i sortiment och kunnande.
I höstas flammade en debatt på nätet om sortiment och vad som är sant eg med systembolaget. Titta gärna på http://blogg.alltommat.se/vinkarlek/2013/07/18/systembolaget_och_sanningen/
och följ tråden ut till andra inlägg och kommentarer.

ctail sa...

Jag tycker att det är en väldigt dålig argument för statligt monopol, att det ger god service åt dryckeskulturen för oss välbemedlade.

Hans Lundgren sa...

Hej! Det var länge sen! Ja, det är ett dilemma. Som jag skrev ogillar jag i princip monopolet, men gillar Systembolaget. Paradox.