9 juli 2006

Östsvenskar

Jag är ingen sjö- eller båtmänniska. Men jag kan uppskatta en vacker fyr och en vacker båt. Och vacker natur förstås. Söderskärs fyr ligger längst söderut i skärgården i Borgå, öster om Helsingfors. Denna julidag är det bedövande vackert. Och stilla.
Den finska kusten från Österbotten till Finska viken är i mycket högre grad än inlandet befolkad av svensktalande. Om en finsk kommun består av mer än 8 % svensktalande anses den tvåspråkig. Finland har idag ett tjog kommuner som är helt svensktalande och därtill drygt lika många där de svensktalande är i majoritet. Av Finlands hela befolkning är dock bara ca. 5 % svensktalande. Situationen för dem blir för varje år allt mer problematisk. Att obehindrat tala finska är förstås ett måste för att delta i samhällslivet.
Finlandssvenska beskrivs ibland som en ålderdomlig svenska. Det är nog delvis korrekt. Här finns ord som vi för länge sedan slängt bland soporna: ämbar, kanister. Violin säger de också och inte fiol – det är fint. Sen uttalar man dem som dem och inte som dom. Så här har barnen inga problem med att skilja på dem och de – dom och dom.
Herman Lindqvist skrev nyligen en uppmärksammad artikel om finlandssvenskans roll i Svenska Akademien. Lindqvist menar att det är dags att en finlandssvensk tar plats på en av de lediga stolarna i akademien. Huvudstadsbladet hängde på i flera artiklar. Horace Engdahl intervjuades och sade sig vara motståndare till kvotering och menade att inget annat än kompetens kan komma i fråga som urvalsgrund. Man kan ju fråga sig om inte kompetens inom finlandssvenskan kan vara viktig för akademien och det svenska språket. Jag skulle gärna se Lars Huldén, Märta Tikkanen, Bo Carpelan eller någon annan av de stora finländska skalderna i akademien.

6 kommentarer:

Fröken Lund sa...

Så fint skrivet.
Mitt halvfinska hjärta blir varmt.

Javisst är finlandssvenskan ålderdomlig. Man skulle kunna säga "konserverad". Exempelvis säger de gärna aderton istället för arton. :-)

Maria sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Maria sa...

Nehejdu, den länken blev visst fel. Jag prövar igen såhär:
http://omtyckt.blogspot.com/2006/07/fyror.html

En fyra, kanske?

Lundensis sa...

Jo, du har en poäng där.

sLars sa...

...och sedan drack vi några flaskor av dä franska lantvinä kurvåjser.

Finlandssvensk i akademin, så klart. Då vore det verkligen dags att utropa äntligen. På finlandssvenska då...

embryo sa...

var inte kellgren själv finlandssvenskc okcså en av dom första största det undrar jag nu yo

södergran enkcell diktonius björling leve dom dom leve