30 november 2006

Julmix

Är det Advent, Lucia, Jul eller Trettondag? För den sekulariserade människan spelar kyrkans högtider allt mindre roll. Vi blandar friskt Kalle Anka med Jesusbarnet och de vise männen. Vid julkonserter mixas glatt Hej tomtegubbar med Stilla natt, Gläns över sjö och strand, Tänd ett ljus, Rudolph med röda mulen och Ser du stjärnan i det blå.
Eftersom jag själv är rätt sekulär reagerar jag inte längre och har resignerat eftersom det ändå är affärsmännen och dagispersonalen som sätter agendan och bestämmer hur julen ska firas.

Men den kyrkomusiker som försöker protestera genom att skilja högtiderna och repertoaren åt blir genast påhoppad och anklagad för att vara bakåtsträvare och otidsenlig.

[Foto: Jim Elfström/IKON]

4 kommentarer:

Hannele sa...

Utan dagispersonal skulle Sverige vara grå - utan några fester alls, heder åt dem. De gynnar kulturen också, se till att dessa litottar får ordna egna vernissage, utställningar och konserter.

sLars sa...

Dagispersonalen är ju som de är. Och visst. Det skulle vara festlöst kanske utan dem.

Men högtider är väl högtider? Och kyrkomusiker ska väl följa lite lite vad kyrkoåret förespråkar. Kanske.

Själv minns jag kriget i slutet av sjuttiotalet när en präst noterade att storbandets barytonsaxonerare satt...i...predikostolen... Trummisen satt förresten innanför "där man tar nattvard" i gamla kyrkor. I dalarna. De är kanske lite tåligare där...med tanke på turisterna.

"Musik till Glädje" hette det. Det var under påsken vi gjorde det. Men inte på långfredagen, SÅ mycket minns jag.

Maria sa...

Men Hans, har du gått i ide? Jag går och väntar på att du ska titta fram...

Hans Lundgren sa...

Tack Maria! Trevligt att vara väntad på. Har varit tvungen att prioritera bort - som det heter på nusvenska - bloggen ett tag. Mycket konserter, omorganisation på jobbet, och så en knäoperation, planerad sedan länge. Kanske berättar om den...