8 november 2008

Tinnitus


Nu har det gått precis ett år. För ett år sedan bestämde sig min hjärna för att ge mig något att tänka på. Jag fick två toner. Två toner som konstant, på samma tonhöjd och med samma styrka, ligger och skaver i mitt vänstra öra. Tinnitus.
Man vet inte varför och man kan inte bota det. Som med så mycket annat elände får vi lära oss att leva med det.

Vissa dagar är det OK. Då tänker jag inte så mycket på det. Har jag andra ljud runt omkring mig kan jag glömma bort det helt. När jag repeterar eller har konsert påverkar det mig inte alls.

Andra dagar är det för djävligt – då gör det mig galen. Som den här morgonen. När det är tyst i huset och tyst ute. Jag kan föreställa mig att det är som en kronisk smärta. Det är omöjligt att komma från den, att slippa undan.

Det går inte att bota. Å andra sidan är det möjligt att det försvinner. Plötsligt en dag kan hjärnan bestämma sig för att stänga av, säger läkarna.

Fan tro’t.

4 kommentarer:

Albert sa...

Det är bara att beklaga, men det blir faktiskt bättre med åren. Jag vet däremot inte om det är för att tjutet och suset minskar eller om det är för att jag har lärt mig ignorera det...

Sophia sa...

Ja du är mer musikalisk än jag, till och med när det kommer till tinnitus. Själv har jag brandlarmspip på låg volym när det är illa och det där passivljudet från TVn, det som låter som jag föreställer mig att statisk elektricitet låter, när det är bra.

Vet inte om det blir bättre med åren, jag är väl inne på år 6 nu, men kanske tappar minnet den klara skärpan av hur tystnad låter.

Satte mig att googla härom dagen. De senaste rönen verkar tolka det som två typer av tinnituss. Ljudskada och stress. Den senare kopplar man samman med spänningar i nacke, hals och käkar. Eftersom jag aldrig utsatt mig för ljud på särskilt hög volym så skall jag forska vidare. Det verkar som att experterna på området sitter i Lund. Att hjärnan bara uppfinner ljud, är en tolkning som jag har jag väldigt svårt att tro på. Det låter mer som ett läkarsvar för att slippa säga att man inte vet. Att det däremot skulle bero på klämda nerver eller liknande runt örat, känns för mig mer logiskt.

Eller?

Anonym sa...

Denna kommentar skrev jag under fel rubrik. Så här kommer den igen under rubriken: Tinnitus.

Hej!

Det finns andra som har haft stora problem med tinnitus. Varför inte ta kontakt med en som enligt rykte haft denna djävulska plåga och blivit av med den, dr Göran Stenport. Ta kontakt med honom!

Peter sa...

Hej Hans,

väldigt tråkigt att höra att du också blivit drabbad av detta eländiga tinnitus. Jag har haft detta nu i hmm... sen 2 veckor innan muck ungefär. Dvs 8-9 år i runda slängar. Gissar att det där med trum-flöjt och virvel inte va en så lysande idé. Men vad gör man inte för Kung och fosterland...

Det är väl som du säger, det gäller att lära sig att leva med det. Och har man inte det ena, så har man väl det andra. Eller hur?

Hälsningar från Hannover!

//Peter