17 december 2014

Spaghetti alla carbonara

Hur den här rätten ska göras finns det förstås inget svar på och den som påstår sig ha originalreceptet är en lögnare. Det finns säkert lika många varianter som det finns italienare – men så här gör jag. 


Till 4 personer

1/2 kg pasta (Just till Carbonara brukar jag använda bucatini, men det går  förstås bra med vilken lång pasta som helst, t.ex. linguine eller tagliatelle eller vanlig spaghetti.)
1 1/2 hg tärnad pancetta
1/2 gul lök
1/2 dl vitt torrt vin
1/2 dl vispgrädde
5 ägg
1 dl  riven Parmigiano-Reggiano
salt
svartpeppar
olivolja


Gör så här
  1. Sätt på stora kastrullen med vatten. Salta rikligt, minst 1 1/2 matsked! (Om du har induktionsspis behöver du nog inte sätta på plattan än.)
  2. Vispa ihop 4 hela ägg och en äggula med grädden. Riv osten och blanda den med grädden.
  3. Låt stå.
  4. Finhacka löken och fräs den försiktigt i olja tills den mjuknat. Lägg i pancettan och låt den steka med. Häll på vinet och låt det koka in.
  5. Stöt rikligt med svartpeppar i en mortel, stöt den grovt och blanda den med äggsmeten.
  6. Koka pastan 1 minut kortare än det står på paketet.
  7. Häll av vattnet när den är klar, men häll lite av vattnet i en mugg för att ha att späda med vid behov. Det gör inget om det är lite vatten kvar i kastrullen.
  8. Ställ tillbaka pastan på den varma plattan. Blanda ägg- och ostsmeten med pastan och rör ihärdigt hela tiden så att det blandar sig ordentligt. Tillsätt också pancettan och löken. Här kan man behöva späda med lite vatten så att det hela får en krämig konsistens.
  9. Häll upp på varma tallrikar och njut med en god Chianti eller annat italienskt vin.

Det går naturligtvis att använda bacon, men pancetta är lufttorkat sidfläsk och oftast inte rökt (eller bara lite), vilket ger en helt annan karaktär än bacon. Pancetta säljs ofta färdigtärnad i Sverige.

Om du ska göra fler portioner så beräkna ett ägg per person + en extra gula. Alla mått i övrigt är ungefärliga så experimentera gärna själv …

Inga kommentarer: