7 oktober 2006

Hjälp! En minister!

Ja, vad ska man säga? För mig är nyliberalismen den mest kulturfientliga idé man kan tänka sig. Om det är så att den nya regeringen genom Cecilia Stegö kommer att bedriva nyliberal kulturpolitik ja då kan vi hälsa hem.

Ingen tidning jag läst har lyckat redovisa Stegös kvalifikationer som kulturminister. Hon har varit direktör för Stiftelsen Fritt Näringsliv och chef för tankesmedjan Timbro samt reporter och ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Vad svensk kulturpolitik behöver nu är en minister med brinnande intresse för kultur och med stor kompetens på området. Stegö verkar inte besitta någotdera.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju precis därför hon får det jobbet. Moderatregiringen gör som de säger:
Allt som kan privatiseras ska privatiseras
Allt som inte kan privatiseras läggs ned.

sLars sa...

Tyvärr har nog anonym rätt ovan... Har hört att hon inte har mycket till övers för publika televisionen. Utan den så får vi silikonsåpopera, fjantiga tävlingar och soffprogram så vi kräks.

Maria sa...

Men det ska väl ändå gå rätt långt innan de börjar ge sig på Public Service...? Hoppas jag. Hugaligen annars.

sLars sa...

Nej Maria, jag tror de börjar montera ner saker och ting. Och det blir lurigt i vissa fall att bygga tillbaka det.

sLars sa...

...och inte har kulturministern betalt TV-licens heller...då de då de. Kanske av samma skäl som jag inte gjorde det ett tag, för jag gillade inte public service-televisionen. Har ändrat mig på den punkten, det har nog inte kulturministern. Och sedan är det bara en sak till...hon är lite FÖR glad.

Sophia B sa...

Bästa kommentatorer!
Sanningen - om den är intressant - är att Stegö Chilò inte uppskattar SVT eftersom hon inte tycker att de håller kvaliten (!!!) just på grund av de såpor och tramsprogram som ni förfasar er över skall bli det enda utbudet. (läs http://isobelsverkstad.blogspot.com/2006/10/s-litet-r-utrymmet-fr-det-acceptabla.html)
Istället så tittar hon på tysk PUBLIC SERVICE-TV, som enligt henne uppenbarligen erbjuder kvalitet. (kanske betalar hon till tysk PS-TV istället?)
Ett scenario som inte förefaller orimlig i relation till Stegös åsikter (nu är det dock mina gissningar) är en skattefinansierad statlig TV som begränsas till sin offentliga uppgift i form av samhällssändningar, men även det inslag av smala program som varit en av SVTs uppgifter.
Det är heller inte otroligt att styrelsens sammansättning går från politisk till att bygga på expertis. En ändring som enbart borde skrämma SAP som idag besätter jobben.
Att lägga ned SVT eller för den delen SR är inte ett mandat regeringen fått av väljarna och något som inte skulle passera riksdagen ens om de försökte kuppa (ni anar inte hur många kulturkoftor och kulturvurmare det gömmer sig i den borgerliga regeringsgruppen).

För den som inte vill förfasa sig i onödan (det ger svarta ringar under ögonen och dämpar kreativiteten i den kulturella smältdegeln) så finns alltid möjligheten att titta på fakta som regeringsmandat eller varför inte direkta frågor? Stegö är både öppen och trevlig enligt de som träffat henne.

Hans Lundgren sa...

Kära Sophia!
Jag tror inte att dina och mina åsikter om kvaliteten på teveprogrammen skiljer sig nämnvärt. Men den lär inte öka automatiskt för att en tiondel av tittarna inte betalar licens. I övrigt håller jag med dig. SVT-styrelsens sammansättning bör grundas på kompetens – liksom sammansättningen av regeringen.
/H

Sophia B sa...

Det fanns en orsak till att kommentaren var adresserad till dina kommentatorer... :)

sLars sa...

Hon tycker inte om den publika television som bland annat har som uppgift att granska henne (och inte - som folk kanske tror - bevaka Persbrandts göranden och havanden).

Naturligtvis är det kompetens som ska styra.

Att såpor skulle vara ymnigt förekommande på SVT förstår jag inte. Jag tittar på nyheter, kulturnytt, Skärgårdsdoktorn (ja, nåja...såpa eller inte det är frågan:-), middagsdelen på kvällssoffprogrammet GoKväll (om jag råkar passera TVn då).

Annars lyssnar jag på P1. Inte en såpa så långt ögat når, jo kanske förresten. P1 mode är något fjantprogram som letat sig in. Men då kan man byta kanal och hoppas det är musik på P2 och inte nyheter på turkiska.