21 september 2008

Danskar på villovägar

Jag har alltid älskat Danmark. Min relation till Danmark och danskarna är lång och gedigen ända sedan jag som liten handlade Ymer i Köpenhamn. Jag har många danska vänner och kolleger. Jag har en dansk svärdotter och – ja, jag gillar också det danska språket!
Men nu har min kärlek till det danska fått sig en rejäl törn.
I dagens SvD kan vi läsa om det äkta paret Line och Ramzo som inte får bo i Danmark utan måste ta sin tillflykt till Sverige. Den danska staten tillåter inte sina medborgare att gifta sig med vem de vill om de tänker sig att bo i Danmark.
Men gör något! Danskar! Rösta snarast bort de främlingsfientliga mörkermännen och -kvinnorna ur folketinget! Protestera! Visa att det bara är en liten klick som har vilselett er. Visa att ni är en stor majoritet som faktiskt står för medmänsklighet och förnuft.

13 kommentarer:

Landet som Gud glömde sa...

Låt mig fråga; är dina danska vänner negroida?

Hans Lundgren sa...

Jag förstår inte frågan. Jag har inte för vana att dela in människor efter hudfärg.

Anonym sa...

Det är inga mörkermän som satt stopp för tvångsgiften. Det är det som lagen ytterst syftar till. Jag hoppas att EUs lag förändras så att Danmark kan ha kvar sin lag.

Hans Lundgren sa...

Jojo - här tassar de ut ur stugorna - den ene mer anonym än den andre.

Fabian Lundgren sa...

Hej far! Tycker att du ska ta bort kommentarer från människor som inte klarar av att stå för sina åsikter om det är möjligt. Ramzo är för övrigt en trevlig kille som jag har spelat fotboll med mycket... I övrigt så har du nog koll på vart jag själv står i frågan så det behöver väl inte kommenteras. Ha det fint!

Margareta Raab sa...

Hej Hans, kul att läsa din blogg. Men Hr Lundgren, har du tills nu missat den sidan av dansk politik? Vilka tror du t ex det var som nekade 2/3 av ungdomskören från Ghana visum för att komma till symposiet i Köpenhamn? Knappast ghanesiska myndigheter.
Allt gott, önskar dig Maggan.

Hans Lundgren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hans Lundgren sa...

Fabian: Jag funderade starkt på att ta bort det, men bestämde mig till slut för att inte göra det. Vi behöver påminnas om att de här människorna och de här åsikterna finns, också i vår närhet - tror jag.

Maggan: Kul att du hittat hit! Kanske har jag varit blåögd eller haft skygglappar. Kan inte minnas att jag hörde om Ghanakören, men det visar ju bara att det är allvar nu.

sLars sa...

Bra beslut att inte ta bort det. Det tycker jag. De är ju visserligen anonyma, men svaren de får är vanligen inte det.

Och åsikterna ska fram ur mörkret, ur vrån, och upp i ljuset, på torget.

De - som delar in människorna i olika raser, åldrar, kön, hudfärger, handikappade, sexuella preferenser etc etc - kommer troligen inte att ändra sig. Men de ska förstå att de antaligen - för säker är jag inte - är i minoritet. En ökande minoritet visserligen.

Lika högerröstande som högröstade är de, brösttoner tas till och ofta kommer åsikterna bakom en täckmantel.

Å andra sidan ska man kunna säga att Ahmed/Bertil/Stewen/Anirhuddarapat/Xin Ho/diMaggio/Fong Wa är en skitstövel. Om han nu är det. Utan att bli betraktad som en som delar in folket i olika slag.

Det finns två sorter, för att vi ska kunna bli fler. Mellan dem är det endast fysiologiska skillnader. Misstänker jag starkt. Inga andra.

Danskboende_svensk sa...

Hejsan!

Först vill jag slå fast att jag på inget sätt är enig i all dansk politik rörande invandring. Det är tyvärr viktigt att man berättar detta som första punkt, när man ska kritisera svenska mediers bild av Danmark som hin håles sista utpost eftersom man annars blir stämplad av (många) svenska läsare.

Jag tycker det är synd om par som måste slåss för sin kärlek, oavsett om det handlar om dansk/ugandiska par, judiska/palestinska, svarta/vita eller vilket par det nu än kan vara som inte bara kan få leva ihop i frihet och fred. Dock måste jag beklaga att både svenska medier och svensk opinion får en så snedvriden bild av det danska samhället, att det utmålas som en stat med i stort sett enbart rasister boendes. Danska lagar skiljer sig inte nämnvärt i detta sammanhang från andra europeiska länder. Något som den svenska journalisten väljer att inte upplysa svenska läsare om är varför paret valde Sverige som plats att bo. Som så många andra svenskar, trodde jag själv att Danmark = Köpenhamn, vilket gör Sverige, och Malmö, till det mest självklara valet när man som dansk måste flytta utomlands med sin älskade. Detta stämmer för paret Line&Ramzo, inte. Faktum är att Line, som kommer från Århus på Jylland, bodde 2,5 timmar från Tyskland, och 3,5-4 från Malmö. Därför borde Tyskland varit ett mer naturligt alternativ för paret, om nu Tyskland hade accepterat att paret flyttade dit utan särskild anknytning eller jobb. Det gjorde Tyskland inte, medan Sverige gör. Faktum är att Sverige fortfarande har några av Europas mest öppna gränser. På gott och ont. Att danska advokater ger folk rådet att flytta till Sverige och inte exempelvis Tyskland, handlar enbart om att de 100% säkert FÅR flytta till Sverige. Vilket i sig inte nödvändigtvis är fel. Men rådet att flytta till Sverige, handlar enbart om Sveriges öppenhet, eftersom Line&Ramzo rent geografiskt borde ha fått rådet att flytta till Tyskland, om Tyskland haft lika öppna gränser som Sverige.

Att inte sätta sig in i i danska lagar tycker jag är mer än ok, när man bor i Sverige, men att skriva att danskar inte får leva med, eller gifta sig med, vem de vill, är direkt felaktigt. Line och Ramzo kunde även fått bo i Danmark, om de uppfyllt kraven, som bl a innefattar att ha en särskild anknytning till landet (vilket är ganska uppenbart då Line är danska), ha möjlighet till självförsörjning (dvs ha ett jobb) etc. Det som är beklagligt i detta fall, är det faktum att Line&Ramzo pga sin ålder blir drabbade av en lag som egentligen inte ska handla om dem, utan stävja tvångsäktenskap. Men att dra alla danskar över en kam och utmåla landet som styrt av rasister är en pinsam aproach till debatt. Jag är övertygad om att journalisten i SvD inte skrivit artikeln om det handlat om Line&Alban, som kommer från Makedonien och inte automatiskt får bosätta sig i Danmark.

Jag hoppas Ramzo får svenskt medborgarskap snarast, det brukar ju gå fort, och därefter kan bosätta sig i Danmark, om de fortfarande vill det.

Ha en bra dag!

Hans Lundgren sa...

Hej! Tack för dina intressanta synpunkter! En blogg är en blogg och min blogg består av, förhoppningsvis, tillspetsade formuleringar snarare än djupdykande analyser – det tillhör stilen/genren. ”…att skriva att danskar inte får leva med, eller gifta sig med, vem de vill, är direkt felaktigt.” Självklart är det det och det förstår nog de flesta, men konsekvenserna av den danska politiken är ju förödande för det här paret.

Jag tycker inte att jag utmålat alla danskar som rasister eller dragit alla över en kam. Tvärtom skrev jag att man borde rösta bort den främlingsfientliga klicken ur folketinget. Jag tror på den danska majoriteten! Liksom den svenska.

Att Tyskland inte är ett alternativ kan ju också ha både historiska och språkliga orsaker.

Danskboende_svensk sa...

Hej igen Hans!

Jag menade inte att din bloggkritik var felaktig, jag syftade på artikelns vinkling i SvD och generella bloggkommentarer i detta fall - inte att du skulle ha utmålat danskar som rasister på något sätt, tvärtom! Dåliga formuleringar från min sida har nog bidragit till den uppfattningen, vilket inte var meningen, jag ber om ursäkt för detta. Jag är dessutom enig med dig om att det är ett tragiskt fall, vilka det finns flera av.

Dock måste jag säga att kopplingen mellan Jylland och Tyskland är mycket starkare än den mellan "jyder" och Sverige, så att Tyskland skulle raderas som alternativ av historiska eller språkliga orsaker är mycket osannolikt. Speciellt när man tar i betraktning att rådet om att flytta till Sverige kom från en advokat, som inte (mig veterligen) värderade in eventuella personliga åsikter rörande tyska språket eller tysk/danska-relationer i ett historiskt perspektiv.

Faktum är att inga par med dansk+icke EU-medborgare får rådet att flytta till Tyskland, utan alla blir rådda att flytta till Sverige. Detta eftersom Tyskland säger nej till, eller ställer i stort sett samma krav som Danmark, på invandrare som kommer pga förhållande. Det gör Sverige inte, och det irriterar mig att vissa svenskar och svenska journalister, igen, ska utmåla Sverige som världens samvete och främsta kämpe för männskliga rättigheter genom att utmåla Danmark som ett dåligt land för att deras politik rörande invandring är en annan än vår.

Ha en bra dag!

carl sa...

Kan ramsos släktingar och vänner få bo i Sverige. bästa vore väl att Hela Världen få komma. hur kan folk vara så nedriga och såga nej till vissa och ja till andra.vi kunde bli minst 700 miljoner invånare fantasiskt heller hur!

och dom som undrar vart alla skall bo och hur kommunen skall kunna ge introduktionbidrag till alla, de är rasister.