5 april 2009

Hemlagade crostini

Behövs
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olja
2 tsk salt
7-800 g mjöl
kummin
anis eller fänkål
Grana Padano

Gör så här
Rör salt och jäst i en bunke. Tillsätt olja och vatten och en del av mjölet. Jag använde ungefär hälften vetemjöl special och hälften dinkel. Stöt kummin och anis (eller fänkål) i en mortel så att det blir ungefär en matsked. Tillsätt det i degen. Riv parmesanen till ca en deciliter. Häll i degen. Tillsätt mjöl så att degen släpper från bunken.

Jäs en timme.

Dela degen i sex delar. Kavla ut varje del och rulla ihop den så att det blir en smal pinne av samma längd som plåtens kortsida. Lägg de sex degkorvarna på tvären på en bakplåt och jäs utan duk ca 30 minuter.

Grädda i 275° i tio minuter. Ta ut plåten och pensla med vatten. Stäng av ugnen och grädda på eftervärmen ca 15 minuter.

Ta ut bröden och låt dem svalna. Lägg dem i en plastpåse och låt den ligga ett dygn eller två.

Skär bort ändarna och skär sedan tunna skivor, 5-8 mm och bred ut på en plåt. Häll upp en god fruktig olivolja i ett glas och pensla brödbitarna med ett tunt lager olja. Rosta dem i övre delen av ugnen i 225°. Dra fram en stol, häll upp ett glas sval Riesling, och betrakta processen genom ugnsluckans glas. Efter 6-10 minuter är bröden gyllenbruna. Ta ut plåten och vänd alla bitarna och rosta andra sidan 1-2 minuter.

Fertig!

Dessa crostini kan ätas som de är eller så kan man lägga pålägg på. Tapenade förstås eller anklever eller nåt annat godis.

2 kommentarer:

sLars sa...

Det är, inser jag, sådana där jag borde ha när jag gör mina små bitar. På dem är det: mozarella, en sardell, oregano, lite hackad tomat och svartpeppar. In i ugnen. Gott som tusan.

Hans Lundgren sa...

Det låter gott, men frågan är hur crostini blir efter ytterligare en vända i ugnen?