11 april 2008

Arbus

Hittade till Mys blogg. My är finlandssvenska och det är alltid intressant att diskutera språkligheter med svensktalande finländare. Vi uppfattar ju gärna, lite fördomsfullt, finlandssvenskan som ålderdomlig och hyperkorrekt. T.ex. när de säger “dem” och inte “dom”.

När vi är i Finland och umgås med finlandssvenska vänner talar vi alltid mycket om språk. Vi fick också i present av finländska vänner en Finlandssvensk ordbok, som är intressant läsning. Framför allt ser man hur många lånord man hämtat från finskan. Men också från ryskan. Vi lärde oss t.ex. ordet ”arbus” som betyder vattenmelon och är ett ryskt lånord.

1 kommentar:

My sa...

Ja, Finlandssvensk ordbok är oerhört intressant! :) Jag gav en i julklapp till min man när vi nyss hade blivit tillsammans... :)

Finlandssvenskan ser ganska olika ut i olika regioner, och därför känns många av orden i Finlandssvensk ordbok väldigt främmande för mig, medan andra är sådana jag hört men inte själv använder. Fast sist och slutligen (en finlandism som jag ofta använder :)) använder jag ändå en hel del finlandssvenska ord och uttryck, även om det blivit lite färre sedan jag flyttade till Sverige... :)