28 december 2008

Nyårsmeny igen

Jag skrev här nedan att man kunde bättra på färgen på kompotten med lite röd karamellfärg. Det var inte så klokt. Jag fick ågren och googlade på ”Vad innehåller röd karamellfärg?” och fick upp den här artikeln från Borås tidning.

Har man inte redan röd karamellfärg hemma så får man alltså välja en annan färg. Grön. Grön rabarberkompott. Eller blå. Vår karamellfärg är av märket Ekström och har nog en 30 år på nacken.

Det bästa är förstås att strunta i färgsättningen och acceptera den naturliga – dassiga – färgen. Lägg ett lingon på toppen som lyser upp!
Det finns vissa skafferivaror som man kan ha ett helt liv. Karamellfärgerna hör dit. Angosturan har vi ärvt av farfar och tabascon slängde vi faktiskt häromåret då den passerat 20-årsstrecket.

3 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

För lite Manhattan, Hans. För lite Manhattan. Angostura med evigt liv är ett klassiskt symtom på den diagnosen.

Andreas sa...

Och röd karamellfärg framställs för övrigt av en spansk lus vid namn Kochenill.

Röd hushållsfärg (E 120) kan vara lite olika varianter och hopkok på detta kräk, men det viktiga är att de innehåller det röda ämnet karminsyra som är extremt rött.

Andra grejer man färgar med dessa löss är smink, textiler, violinlack och diverse röda livsmedel (som t.ex. Campari).

sLars sa...

Kylskåpsarkeologin når oanade höjder. Men jag tror jag slängde något också för ett tag sedan. Som hängt med länge länge. Det kan ha varit...nä...förresten...det var Tacosås! Den verkar inte hålla särskilt länge, vilket faktiskt är bra på sitt sätt...