19 december 2008

Nyårsmeny

Nu börjar de falla på plats. Tankarna kring nyårsmenyn alltså.

Vi börjar nog med en Crème Ninon – ärtsoppa, skulle man vanvördigt kunna säga.
Men en outsägligt lyxig sådan baserad på grön ärtpuré spetsad med både grädde och Chamgagne. (Uppkallad efter den franska kurtisanen Ninon de l'Enclos.) Till detta dricks Champagne, troligen en 2002 Palmer Millésime Brut. Vi är av den bestämda uppfattningen att nyårschampagnen ska drickas i början av kvällen då man ännu är i stånd att uppskatta den efter förtjänst…

Därefter kommer salladen med de späckade dadlarna med en 2006 Léon Beyer Tokay Pinot Gris till.

Sedan blir det älgfärsbiffar. Små saftiga saker späckade med bacon eller pancetta, senap och yoghurt. Till biffarna serveras några halstrade rotsaker med honung och en ännu inte (Det är ju några dar kvar!) uppfunnen rom- och ingefärskryddad rabarberkompott. Ingen potatis! Till biffarna dircker vi en Bordeaux. Källaren erbjuder några alternativ: en Pomerol 2001 Chateau Ferrand, en Saint-Emilion 2002 Chateau Saint-Brice eller en 2001 Chateau Bernadotte.

Sen får det nog bli ett Trou Normand... (1-2 centiliter Calvados 1983 Coeur de Lion.)

Vilka ostar det blir i år är ännu en öppen fråga, men det lutar åt att sluta som vi började, med en Roquefort för att matcha den 1991 Dow’s Vintage som fått ligga ett antal år och invänta den högtidliga dekanteringen. Kanske kan den också matchas av en Comté om Norins har någon riktigt vällagrad klar.

Avslutningsvis gör vi en chokladmousse på mörk apelsinchoklad som varvas med en osötad apelsinmarmelad spetsad med Cointreau och toppad med aningen vispgrädde och en bit kanderat apelsinskal. Här behövs ingen dryck – om det inte skulle finnas en skvätt port kvar...

4 kommentarer:

sLars sa...

Så klart ska skumpan - om den kostar en slant - inmundigas tidigt på kvällen.
Det är givet.

Pancetta och älg, eller bacon och älg. Det tål att tänkas på. Pancetta är numera min favorit att ha i botten på soppan, jordärtsockssoppan alltså. Som det nog blir en ikväll.
Det blir i så fall den fjärde inom en månad eller så.

Anders i österland sa...

Det låter fantastiskt gott! Oavsett nyårsaftonsväder kan ni säga: "Vi hade i alla fall tur med maten".
Smaklig spis!

Maria sa...

Herregud vad gott. Jag blev vansinnigt hungrig av det där läsandet. Du får recensera varje rätt sen också, bara för att gnugga in det ordentligt :)

Wyrd_sister sa...

Jo men visst, jag ringer på runt 7 då. Det ska bli himla gott.