15 december 2008

Sexton dar kvar...

Det börjar dra ihop sig mot nyårsafton – årets kulinariska höjdpunkt. Många diskussioner har förts. Idéer har stötts och blötts. Arbetet fortskrider...
En (vi brukar ha 5-7 rätter, lite beroende på hur man räknar) förrätt är komponerad. Pröva gärna:

En lite hot förrättssallad med fyllda dadlar m.m.

Ingredienser

  • Skogschampinjoner
  • Vitlök
  • Färsk röd chilifrukt
  • Röd balsamvinäger
  • Olivolja
  • Salt
  • Pinjenötter
  • Dadlar, 2-3 per person (köp i lösvikt)
  • Roqeufortost
  • Ruccola
  • Avocado
Dela ganska små champinjoner i fyra delar. Stek i smör. Lägg svamparna i en skål att kallna. Skär en vitlöksklyfta i rakbladstunna tunna skivor och en liten bit chilifrukt i mycket små bitar. Blanda svampen med vitlök och chili. Salta och häll på vinäger och lite olja (fruttato).

Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna.

Skär ett litet snitt i dadlarna och pilla ut kärnan. Skär ost i lagom bitar och tryck ner i dadlarna. Stäng dadeln igen och dela den på mitten på tvären.

Lägg ruccola i en ring på en assiett. Fördela svampblandningen i en ring ovanpå ruccolan.
Lägg de ostfyllda dadlarna i mitten. Dela avocadon, ta bort kärnan och skeda upp flisor av avocadon på assietterna (en knapp avocadohalva per person). Strö till sist lite rostade nötter över och skeda över vinaigretten från svampen.

Drick en god öl till, vatten, en slank Sancerre eller kanske helst en Pinot Gris från Alsace.

2 kommentarer:

sLars sa...

Hmm. Proväter ni nyårsmenyn?

Hans Lundgren sa...

Ja, men inte allt på en gång utan lite i taget...