19 april 2009

Låt oss bekämpa pirater


I vissa frågor är jag ganska konservativ – och rebellisk har jag aldrig varit. Jag tror på staten. Jag tror på lagstiftarna och jag tror på domstolarna som har i uppgift att tolka lagstiftarens intentioner och hålla ordning på dem som inte följer lagen.

Därför blir jag lite förvånad över hur andra reagerar mot domslut. ”Etablissemanget och politikerna har förklarat krig mot hela vår generation!” och ”Våra politiker är digitala analfabeter.” säger, enligt Svenska Dagbladet, Rick Falkvinge, partiledare i Piratpartiet.

Namnet Piratpartiet må vara humoristiskt eller sarkastiskt menat, men för mig inger det inget större förtroende. Det var bara i forna tiders ungdomsböcker som pirater hade hjältestatus – i verkliga livet har de alltid enbart varit brottslingar.

Enfrågepartier har på sikt sällan någon större chans att lyckas i politiken och jag är övertygad om att en röst på Piratpartiet i EU-valet på sikt är fullkomligt bortkastad. (Det gäller i och för sig även andra partier...)

Att utmåla sina motståndare som digitala analfabeter är ju bara löjligt. Jag känner mängder av upphovsmän som är otroligt digitaliserade och självklart positivt inställda till Internet som kommunikations- och distributionsform. Själv köper jag regelbundet musik över Internet, både nedladdad och cd-skivor.

Men jag betalar för den.

11 kommentarer:

Friskytten sa...

Det är väl underbart att vi äntligen har ett parti som tar upp de väsentliga frågorna: Gratis musik och film!

Alla andra partier harvar på om meningslösheter som arbetslöshet, miljöförstöring, skola och sjukvård. Nej, alla bör gå med i Piratpartiet som ägnar sig åt de viktiga frågorna. Rösta på Piratpartiet och se till att det blir ett slut på ersättning till artister, kompositörer, musiker, inspelningstekniker, skådespelare, regissörer, författare och andra som inte har ett riktigt jobb!

friskytten.blogg.se

Anonym sa...

Vad händer den dagen då konserter blir filmade och utlagda på youtube eller liknande piratsidor för nerladdning. Även för lokalmusiker som oss kan tycka att det är en fördel till att börja med tills vi blir så pass kända så att vi kan begära att ingen fotografiering och inspelning får ske under konsert för att bibehålla vår intregritet. Men då får man beslagta varje telefon vid entren. Utvecklingen av dagens media är vi aktiva kulturentrepenörer inte riktigt med i matchen. Och inte för morgondagens match. Jag är medveten om att tex STIM är en nödvändighet. Men hur kan vi verkligen stoppa dessa nedladdare. Själv laddar jag ner efter den första april. Och jag handlar oxå skivor går på bio går på konserter.
I EU förbereder lagförslag att det ska kunna gå att strypa mediaflödet över interenet för att medmänniskor inte ska behöva titta på alla sidor som är tillgängliga. Vart ska gränsen gå?
För mig sker det ett mellanting att vara regelryttare och svensson-pirat.
Det krävs mer debatt och låta medmänniskor bestämma detta. Än att pengarna bestämmer hela tiden. Då tappar vi vår demokrati

V sa...

I will not be owned! I will not be scared into submission! V for Vendetta!!!

Karlberg sa...

väldigt kul att du lyckas hitta den musik (film och spel också?) du vill ha via internet på sidor som tar betalt efter utgifter (produktion och distribution). var gör du det? skulle du kunna hitta ett digitalt album åt mig där kostnaden för tryck och utskick av fysiskt media är borträknad?
det är så tråkigt att så många inte kan se förbi "zomg dom tankar hem saker gratis!" istället för att tänka rätt att "dom tankar för det inte finns ett vettigt alternativ". vill jag se fast and furious? ja. vill jag betala 120:- för en biobiljett för att se den? nej. varför? för hela F&F-serien är skitdålig film. jag kan tänka mig betala 20:- för att se den. hemma. kan jag det? nej, alternativen är "se inte alls" och "betala 120:- för bio/köp på dvd för 200:-". jag slösar inte gummi på mina skosulor för att se den filmen, men kan jag tanka hem den i bra kvalitet för 20-30:-. kanske 80:- om man ska se den med några polare en kväll.
kan jag inte tanka hem den ser jag den inte. vad tjänar då producenten mest på? att jag ser hans dyngfilm för 20-30:- eller inte alls/väntar på att den kommer på tv?
väx upp och kom in på internet där utvecklingen inte står och väntar på dinosauerier som dör ut för att dom inte kan anpassa sig.
nu ska jag fortsätta tanka ner fast and furious i TS-kvalitet, den förtjänar inte bättre

Anonym sa...

Hum... många kör med skygglappar från båda sidor, så som jag ser det :)

För mig handlar det om att hitta bra lösningar på problemen samt att jag inte vill vara övervakad av storebror.

Att ladda hem en film lagligt i full HD kvalitet, där man kan skippa återförsäljarens påslag samt förpackningskostnader samt transportkostnader finns inte idag. Dessutom så vore det inte bra för miljön om vi kunde göra detta?

Släppa musik och film world wide , samtidigt på samma klockslag för att slippa vänta på att den skall komma till Sverige är även en sak som industrin skall fundera på.

Om alla internetanvändare som gillar film och musik, kunde köpa dessa för en rimlig peng så skulle garanterat flertalet göra så.

HD film i 720p / 1080i borde inte kosta mer än 35 kr ink moms.

Ett album lika så

En låt kanske 15 kr

Nerladdningshastigheterna borde ligga runt 10 mb/s (100 megabit), mist för att få det att fungera.

I slutändan blir alla glada, mest filmproducenterna, tror jag 100% på. Just nu sitter de med skägget i brevlådan och väntar på sin snigelpost.

Fortsättning följer ....

Leif Wangin sa...

JAg håller med hans och tror på staten och lagstiftarna. Vi ska följa dem och de som inte gör det skall straffas efter de beslut som domstolarna gör. Det är i grunden stöld att ladda ned vad det vara månde när det gäller upphovsrättsskyddat material. Sedan kan man ha åsikter om lagen. Är det rimligt att musik skall vara skyddat så lång tid efter en tonsättares död? Ja, kanske det, eller inte, men så länge lagen är skriven som den är så är det klockrent. Bilda gärna opinion i frågor som piratpartiet gör. Sedan kommer det att visa sig vad folk tycker. Skall upphovsmän få betalt för det de gör eller inte. Om de inte kommer att få det framledes kommer de troligtvis inte att fortsätta med det.

Sedan du friskytten. Vad är ett riktigt jobb? Jag blir lite förbannad på det du säger. Om meningen var att reta upp en yrkeskår så har du i alla fall lyckats med mig. Så länge det finns en efterfrågan på skapad och framförd musik/konst/litteratur etc så kommer konstnärsyrket att finnas kvar. Hur kul hade idrottsgalan varit utan alla musikinslag? Tänk på det du.

Nu ska jag skriva musik. På återseende.

Sophia B. sa...

Man kan konstatera att båda sidor ägnar sig åt att klandra varandra, vilket leder till tjafs och knäsättande av positioner.

De ena är respektlösa mot skaparna, de andra mot sina konsumenter som omtalas som tjuvar. (Själv bojkottar jag skapare som öppet uttryckt den typen av inställning. Man kallar mig inte presumtiv tjuv och får mina pengar samtidigt).

Vad många fildelare och du Hans har gemensamt är att ni älskar kultur.

Så frågan är - hur skapar man ett klimat där kvalitativ och diversifierad kultur blomstrar?

Det jag uppfattar som det stora problemet (om målet är att finna en väg framåt) är de stora bolagen som dominerar branschen.

De lägger enorma summor på lobbyister i både Sverige, USA och EU som gör att de får branschbeställda lagar, vilket i sig inte är gynnsamt för det rättsliga systemet (Och därmed heller inte respekten för lagen eller dess stiftare).Det lyckas de med för att politikerna är okunniga och många gånger försedd med svag integritet.

Lagar skall vara generella och lika för alla, men också balansera olika gruppers rätt och där kan aldrig människors rätt till privatliv toppas av bolags rätt till skydd utan tydliga bevis på lagbrott först framlagts. Inte om man vill hålla sig inom den demokratiska ramen. Medborgarna är grunden och bolag är vare sig mer eller mindre än en samling medborgare...

Hur stor del av de 30 miljoner som bolagen tilldömts i Piratebay-målet kommer skaparna till del?

De flesta skapare skadas inte av upphovsrättsbrott alls. En fantastisk koncert i Linköping, får vare sig färre besökare eller färre köpare av en efterkommande DVD/CD av att ngn filmar och lägger upp på Youtube. Det är som att jämföra mat med en bild av mat. Men däremot kan bilden av mat få fler sugna. Det är den ekonomiska sidan.

Den idéella sidan är förstås om skaparen vill synas på Youtube. En rätt som förstås bör respekteras. Men där tror jag uppriktigt sagt att fler skapare behöver gå ut och förklara känslan inför någonting man skapat och att man vill värna i vilka sammanhang verket syns. De flesta människor reflekterar inte över den aspekten, vilket kan ha sammanhang med att det sällan är just skapare som talar om sin kärlek till konsten som syns.

Istället cirklar allt kring Mammon - oavsett om det är skapare eller bolag som talar.

Leif Wangin: Jag tror att Friskytten var ironisk...

Hans Lundgren sa...

Jag har inte klandrat någon.

Jag har raljerat kring reaktionerna på en dom i en svensk domstol och kring Piratpartiets namn. Jag har skrivit att pirater är brottslingar. Pirat betyder sjörövare. En rövare är en som stjäl andra människor egendom ¬– oftast med våld. (Det grekiska ordet ’peiran’ som är grunden betyder egentligen ’försöka’, vilket onekligen för tankarna till ”går det så går det”.)

Vidare har jag förklarat att jag inte har förtroende för enfrågepartier. Jag skrev att jag blev förvånad över ett parti som uttrycker: ”Etablissemanget och politikerna har förklarat krig mot hela vår generation!”

Jag har inte det minsta förtroende för Piratpartiet och dess företrädare. Därmed inte sagt att jag inte inser de svåra juridiska problemen kring nedladdning och upphovsrätt. Jag är upphovsman, men inte politiker, vilket kanske gör att jag automatiskt placeras i en bestämd ringhörna. Men det var inte min avsikt med det här blogginlägget. Den här gången.

Sophia B. sa...

Oh, men det var ett (om än otydligt)generellt konstaterande kring debatten som sådan.

Den enda del som apostroferade dig var just den som gjorde det direkt om att gilla kultur med efterföljande fråga. (jag skall uppenbarligen vara mkt tydligare). Som du kanske märkt så är du inte en av de skapare som bojkottats?

Jag är heller inget stort fan av PP. De börjar faktiskt skrämma mig. Deras frågor må kanske inte vara en, men för få och deras anhängare uppvisar ett religiöst rus som sällan ses i sammanhang med rationalitet och balans.

Men jag är helt övertygad om att om vare sig PP eller de bolagsjättar som styr diskussion likväl som lagstiftare skall få bestämma, så krävs en fördjupad debatt. En om kultur och driften att skapa, inte om pengar i första hand. Och där skulle du och sannolikt en del av dina kommentatorer kunna spela en stor roll. Om ni ville.

Leif Wangin sa...

Sophia:

Efter att ha läst Friskyttens egen blogg kan man kanske förstå att det var ironi. Vi får väl hoppas det. Tyvärr finns det personer som har den åsikten så jag gick rakt i fällan och lät mig provoceras.

Liksom Hans är jag inte intresserad av att arbeta politiskt men i frågor som rör mig, mitt arbete, mina intressen så tvekar jag inte att skriva debattartiklar, kommentera andras åsikter och uppvakta politiker. Jag tror på det istället för att skapa enfrågepartier. Ett parti skall ju representera en ideologi som handlar om mycket mer än bara den enskilda frågan.

Sophia sa...

Leif: Jag tror inte heller att ni skall bli politiska. Tvärt om! Politik dödar själen.
Tvärtom önskar jag att fler skapare inte vände sig mot politikerna, för det är då det kommer till prat om pengar och rättigheter hit och dit, utan istället vände sig till folket och förklarade vad som är driften i skapande och hur man vill kunna värna sin skapelse efter dess födelse. Det handlar inte om huruvida Youtube är bra eller dåligt utan om konstnär X vill presenteras på YT, för att ta ett exempel.