21 februari 2008

Var ligger Linköping?

Det råder schlageryra i Linköping. I alla fall om man får tro lokaltidningen Corren som gör sitt bästa för att haussa upp stämningen. Idag med två helsidor. Hur ska det sen inte bli i morgon – och på lördag? För att inte tala om det stora reportaget efter!

En av de deltagande artisterna, Mickey Huskic, presenteras som ”lärare från Växjö”. Tjugosex år gammal är han och arbetar med barn med säskilda behov. Men av artikeln framgår också att han inte har en susning om var Linköping ligger. Det är inget ovanligt tyvärr. Sveriges femte stad har ännu inte lyckats göra sig särskilt bemärkt. Trots universitetet, regementena, biskoparna, landshövdingarna, Saab, Cloetta, LHC och Winnerbäck.


Vad beror det på? Norrköping tar ingen fel på. Lillebror på andra sidan kanalen har en betydligt tydligare position i den gemene svenskens medvetande. Många kan inte ens stava till Linköping – än mindre uttala det. Det blir både Lind- och Liiin…


Häromdagen proklamerades fred mellan de två städerna i och med att de stora lokaltidningarna Östgöta Correspondenten i Linköping och Norrköpings tidningar beslutat sig för att förhandla om ett samgående. Det kan inte bli annat bra. Då kanske vi äntligen kan få en sjudagarstidning och östgötarna kan få lite vidare vyer över Göta kanal – denna järnridå över den östgötska myllan.


En liknande sammanslagning skedde när Helsingborgs dagblad, Landskronaposten och Nordvästra Skånes tidningar fusionerade 2001 och bildade den nya koncernen Helsingborgs dagblad. Det blev ett oerhört lyft och en synnerligen läsvärd tidning, mycket tack vare chefredaktören Lasse Johansson som tidigare var redaktionschef på Corren. Köp tillbaka honom!

1 kommentar:

sLars sa...

Yran har inga gränser. Statoilmacken på T1-området hade discokulor vid pumparna. Discokulor. Upplysta med kulörta lampor.

Jag tror jag flyr till landet i helgen. Och läser Guldåldern av Cao Xueqin. Tror jag han stavade det...Japp. Kollade just. Den boken skall stå på C på avdelningen Hce. Det är det första man lär sig, kineserna har efternamnet först.

Silveråldern, som är fortsättningen, stod att finna på X på avdelningen Hce.