16 mars 2008

Kristallkrona I

Det har kommit en kristallkrona in i hemmet. Ingen av oss hade väl egentligen tänkt oss det, men nu är det så. Den kom från svågern i Lund i en tvättkorg. Vi bor i en lägenhet som naturligtvis mer eller mindre kräver kristallkronor. Treochenhalv meter i tak och stuckatur. Första frågan var om takkroken skulle klara det. Lampan väger närmare 25 kg. Förvissade om att det hängt tjugofemkilos kronor i den kroken sedan huset byggdes 1905 var vi väl egentligen inte så oroliga. Men, vi införskaffade en kedja och hängde upp lampan någon centimeter från golvet. Hade takkroken släppt hade väl förödelsen inte blivit mindre för det. Kättingen hade krossat lampan och taket blivit förstört. Men smällen hade blivit mindre.

Sen har vi hissat upp lampan bit för bit. Rengjort den med Rejmyres specialvätska (utan innehållsförteckning – sannolikt livsfarlig), kollat elkablarna, hängt på alla prismor som ramlat av i transporten och bytt de tio(!) glödlamporna. Allt fungerar perfekt. Men den ska fortfarande upp två meter till och hur det ska gå till vet vi ännu inte riktigt. Jag tänkte också räkna prismorna så att jag kan svara på frågan när den kommer.

Återkommer i ärendet.

4 kommentarer:

sLars sa...

Vad kul!
Det var ju bra. Att den är uppe.

Man får väl hissa upp på något vis.

Minns våndan av vår lilla krona.

Anonym sa...

En rejäl pjäs. Hur många prismor har den? :)

sLars sa...

Ha! Och där kom frågan...

De är vackra när solen lyser på dem, det är vackert. Det blir regnbågar i massor på väggen då. Av prismorna, som bekant.

Hans Lundgren sa...

Det kommer en detaljerad rapport, men en uppskattning ger vid handen att det är 700 droppformade prismor, ungefär 5 cm långa. De hänger i 11 ringar vars respektive diameter minskar neråt...