30 mars 2008

Toner för miljoner vad då?

För så där en tio år sedan planerades och genomfördes projektet ”Toner för miljoner”. Flera intressenter var inkopplade och projektet hade olika delar. Den ena delen var en stor tevesänd gala i Globen i samarbete med TV4. En annan var en nationell körtävling med regionala deltävlingar. För pengarna stod Sparbanken som satsade stort.

För att förankra projektet i det svenska körlivet engagerades ett antal regionala ombud med kunskaper om körlivet. Jag var ett av dessa. Det var en ganska stor grupp. Om jag minns rätt var det ett ombud från varje län. Vi arvoderades för vår insats och planeringen ägde rum vid flera internat i sedvanlig näringslivsanda på Sparbankens kursgård i Skepparholmen. Rätt mycket resurser lades alltså på detta.

Vad jag minns tydligast var den totala oförståelse från TV4:s sida som mötte oss när vi diskuterade innehållet i galan i Globen/teve. Vi som var väl insatta i körlivets behov och förutsättningar var egentligen bara ett slags gisslan. Våra synpunkter och idéer hade inget värde. När vi försökte hävda kvalitet och konstnärskap möttes vi snarast av förakt eftersom vi inte hade en aning om hur man producerade teveunderhållning eller ”vad folk vill se i teve”. När vi presenterade pedagogiska idéer som skulle få långsiktiga effekter på körers verksamhet och körlivets framtid lades dessa idéer till handlingarna och tegs ihjäl.

För galan engagerades kändisar och halvkändisar (”kända från teve”) som inte hade en aning om vad körsång var. Då, liksom nu i Körslaget, var kändisinslaget det viktigaste och körsången ett slags folklig kuliss utan eget värde utan bara en förevändning för att producera ytterligare ett kommersiellt mainstreamprogram.

TV4 är nog inget för oss kulturarbetare…

4 kommentarer:

sLars sa...

Nej, den slutsatsen kan man dra utan att ta i alltför mycket.

TV4 Sport. Jag hoppas innerligt att du inte har den kanalen. Vedervärdigare får man leta efter, men det är klart, det är ett samarbete med Expressen. Det förklarar ju allt.

Hans Lundgren sa...

TV4 Sport - hur ska jag veta om jag har den?

sLars sa...

Ha ha...nä det är klart. Men den visar lite vad TV4 står för. De fick på nosen för de visade vålds-sport klockan 18:00. De fick backa på den punkten. Hur tänker de?

Hans Lundgren sa...

Våldsport - är det nån av portarna på Stureplan en lördagmorgon klockan tre?