26 mars 2008

Jungfru Marie bebådelsedag

firas numer alltid en söndag före Palmsöndagen. Det innebar i år att den kom att ligga redan den 9 mars! Eftersom bebådelsen innebar att Maria blev havande med Jesus denna dag innebär det förstås också att juldagen kommer att infalla den 9 december i år. Därmed har vi också anpassat oss efter det kommersiella julfirandet som ju startar tidigare för varje år. Å andra sidan kommer adventstiden att börja redan i början av november och chanserna att få en vit jul blir allt sämre. Och vi som ska ha advents- och julkonserter får börja öva på sångerna redan i augusti.

Å andra sidan kommer Lucia att infalla efter jul och Trettondagen hamnar i närheten av Menlösa barns dag – eller Värnlösa barns dag som den väl heter numera.

Att påstå att tiden är ur led är en stark underdrift. Kanske vore det bättre att vara muslim? Är det nån som vet? Är det bättre ordning på helgdagarna i islam?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, det muslimska året är ju baserat på månens rörelser vilket gör det kortare än ett vanligt år. Ramadan brukar förskjutas ungefär två veckor per år, så det kan inträffa när som helst under året. Påsken har ju en mindre buffertzon.

sLars sa...

Enligt nya rön föddes Jesus 4 år före vår tidräkning, så egentligen är det 2012 nu. Å andra sidan vill jag minnas att någon kom fram till att han - Jesus alltså - föddes 6 år efter vår tidräkning, så egentligen kanske det är 2002.

Jag undrade över en sak eftersom jag förstått att judarna firade påsken redan innan Jesus dog, varför firade de påsk då?

Hans Lundgren sa...

Judarna firar påsk till minne av uttåget ur Egypten. Påsk kommer av 'pesach' som betyder ’passera förbi’. Enligt Gamla testamentet, då Israels folk var fångar i Egypten, meddelade Gud att han skulle döda alla egyptiska gossebarn, men skona de judiska om Moses smorde in lammblod på dörrposterna till de judiska hemmen. Dödsängeln 'gick förbi' de judiska hemmen, därav pesach. Därav den judiska påsken och 'lammets blod'...