9 oktober 2009

En sån där morgon

Idag var det en sån där morgon. Jag vaknar med en lätt obehagskänsla. Något står inte rätt till. Allt är inte som det brukar vara.

I dagarna fyller min tinnitus två år. Det brukar vara den som väcker mig, eller i alla fall förefaller det vara så. De två tonerna i vänstra örat är det första ljud jag hör och upplever då jag vaknar. Vad som är orsak och verkan vet jag egentligen inte.

Den här morgonen var det inga toner. I stället lät det som om man höll på och riva huset vi bor i. Ett intensivt motorvrål från någon maskin och ett förskräckligt brakande och dundrande väckte mig. Ljudet kom från det öppna sovrumsfönstret och då jag stapplat upp och tittade ut stod en gigantisk maskin med en hög skopa och tömde sitt innehåll i en container. Fallhöjden från skopan till containern var åtskilliga meter, som om syftet med övningen var att åstadkomma så mycket ljud om möjligt. Jag var inte tillräckligt vaken för att förstå varifrån den hämtade sitt innehåll eller vad den egentligen höll på med.

Tinnitusen består. Precis som audionomer, kognitiva terapeuter och andra sagt handlar det om att lära sig att leva med den. Jag tror att jag har gjort det. Jag tänker sällan på den. Bara när jag sitter tyst vid datorn och skriver gör den sig påmind – och, som sagt, på morgonen. Jag antar att jag är lyckligt lottad som bara har två svirrande toner i örat. Det lär finnas de som har vattenfall, stenbrott och vägarbeten.

Sen i morse vet jag hur de har det.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Som musiklärare med 6 lektioner musik (både spelande och körsång) varje dag drabbades jag också av tinnitus för några år sedan. På kvällen när jag skulle somna trodde jag det var kylens eller frysens kompressor jag hörde, men när jag gick ner i köket och lyssnade förstod jag att ljudet kom från mitt eget huvud.

De lektioner i skolan där vi använder trummor, gitarr och elbas har jag nu sänkt volymen rejält. Vi använder inga mikrofoner vilket utvecklar mina unga sångares "stöd". Akustiska gitarrer, eltrummor som jag kan reglera volymen på.

Min tinnitus har försvunnit, jag har minskat på arbetsbördan, tagit paus från min studentkör Pedavoces efter att ha jobbat 20 år som körledare, och minskat på min undervisning i gymnasiet. Det var ett hårt beslut att lämna en bra kör och roliga kurser på gymnasiet. Men då stressen minskat har jag faktiskt börjat må bättre, livskvaliteten har ökat och min tinnitus har försvunnit.

För mig hjälpte det alltså att lämna en massa roliga uppdrag, varva ner och kunna njuta av kvällar och veckoslut utan musikaliska aktiviteter. Jag kommer nog att börja leda kör utanför skolvärlden igen, men minst två års paus ska jag ha nu för att inte riskera utbrändhet.

Tyvärr medför detta att jag inte kommer med på NSSS 2011. Ta det lugnt och delegera.

hälsningar, Johan Sundqvist

Jonas sa...

Välkommen till gruppen: "Vi som har en egen personlig byggarbetsplats utanför vårt fönster som väckarklocka!"

Själv har jag mina fönster mot Kaserngatan och fram tills för några dagar sedan så vaknade jag ständigt av diverse tungt maskineri som bullrade.

ctail sa...

Tinnitus i form av ett par toner, ger det absolut gehör? Det kanske du i o.f.s. redan hade.

Hans Lundgren sa...

@Johan: För min del är det nog lite sent att trappa ner och på det sättet hoppas på en lindring, tyvärr. Just nu har jag väldigt roligt i mitt jobb och har svårt att tänka mig att vara utan den klingande ensemblen.

@Jonas: Det enda glädjande är väl att det förhoppningsvis är temporärt.

@c-tail: Nej har har inte begåvats med absolut gehör – varken förr eller nu. De två tonerna ligger så högt (fyrstrukna oktaven) att det är svårt att uppfatta dem som toner. Dessutom är de två, intill varandra, och knappas några sinustoner utan mer som ett svirr, så de är inte användbara som referenser.

Jag hade en gång en penna som hade ett ess i den där flärpen som man fäster den med i fickan. Det var rätt användbart.

linlasj sa...

En esspenna. Inte dumt.

Det later inte roligt det dar. Tanker inte pa det nar vi ses. Inte alls, lika bra det slar det mig kanske.

Varit pa S.F.M.O.M.A, intressant, bara utanfor men anda. Deras affar ar rolig. Vi maste luncha snart.

Unknown sa...

Har du testat akupunktur? Det sägs att det kan fungera.

Hans Lundgren sa...

Nej Karin. Läkarna har sagt mig att det kan fungera, men tyvärr också sagt att det kan förvärra... Så jag fegar och är trogen den traditionella vetenskapen.