29 juli 2010

Kycklingpaté med tomatsalsa
































Ju mer jag ägnar mig åt matlagning desto mer medveten blir jag om betydelsen av råvarornas kvalitet. En svensk färsk fläskfilé från en producent ”nära dig” blir ohyggligt mycket godare än en vakuumförpackad lågpris-dansk. En färsk kyckling från Bjäre inte bara smakar bättre utan räcker också längre än den saltvatteninsprutade frysta. En burk hackade tomater från Mutti smakar betydligt mer än lågprismärkena och är obetydligt dyrare. Den klår också de enfaldiga, smaklösa, importerade spanska och holländska tomaterna under vinterhalvåret.

Med detta för ögonen tillkom följande recept på en liten förrätt häromdagen.

Kycklingpaté med tomatsalsa (8 port)

Paté

500 g färska kycklingbröst
salt
peppar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 aubergine
1/2-1 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
grillad paprika i olja (ca 1/3 burk)

Sätt ugnen på 200°
Skär filén i bitar och stek den 5–10 minuter i smör. Salta och peppra. Lägg bitarna i mixern. Skär löken i bitar och stek den och vitlöken lätt. Skär auberginen i bitar. Lägg löken och auberginen i mixern. Sätt igång mixern och späd med grädden så att mixern går lätt. Tillsätt buljongtärningen eller fonden och sambal oelek. Låt mixern gå en minut. Smaka av med salt, peppar och grädde.
Smörj en form med smör och häll i hälften av smeten i formen. Lägg i paprikabitar och häll resten av smeten ovanpå. Täck formen med folie och ställ i vattenbad i ugnen i 1 timme.

Salsa
1 burk krossade tomater av hög kvalitet
1 burk soltorkade tomater i olja
1 grönsaksbuljongtärning eller fond
1 tsk råsocker
basilika
oregano
salt
peppar


Blanda de krossade tomaterna med de soltorkade i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme ca 10 min. Blanda i socker, basilika och oregano och smaka av med salt och peppar. Häll allt i mixern och mixa så slätt som möjligt. Kyl såsen. Före servering blandas såsen med några matskedar vispgrädde.


Häll upp en spegel av såsen på tallrikar och skär patén i skivor och lägg på tomatsåsen. Dekorera med färsk basilika.

Inga kommentarer: