2 december 2010

Recension

The Moppers – kompetent städlag


Var: På nätet

När: Idag

Konsert med The Moppers: (Lollo Asplund (gitarr, sång), Helena Lundberg (sång, fönsterskrapa), Maria Hovberg (sång, skurhink), Ann-Charlotte Irhede (sång, dammvippa), Åsa Christoffersson (percussion, diskborstar)


CCCC


Correns tävling om julstädarsångtexter har resulterat i ett stort antal bidrag varav en knapp handfull idag framförs i en video på nätet. Resultatet av texttävlingen är överraskande bra. De framförda bidragen innehåller, dels ungefär så många stavelser som man kan förvänta sig – och som passar till melodierna, dels en del fyndiga rim och i några fall också en humoristisk knorr. Heder och ära åt textförfattarna och också åt juryn som lyckats välja ut just dessa sånger.


Men vad som framför allt är bra är framförandet. Här glittrar det rejält i Correns journalistgarnityr och den musikaliska julglädjen står högt i tak. Maria Hovberg är en klart strålande kupplettstjärna som med tät klang och Karl-Gerhardsk textning är allt igenom trovärdig. Helena Lundberg och Charlotte Irhede utgör stadigt pam-pam-komp i, ibland något otydliga, stämmor. Moppen Asplund står för det pop-rockigare inslaget och gör en soloinsats värdig Roger Pontare. Hela kalaset stagas upp av Åsa Christoffersson som med ett förtjust leende styr ensemblen med sina borstar.


Med en så kompetent ensemble hade jag nog förväntat mig lite mer stämsång än den i stort sett genomgående unisona, men klang, intonation och rytmisk pregnans gör ändå att det är ett lysande och klart hörvärt framförande.

Inga kommentarer: