30 december 2006

Artroskopi

Jag har haft ont i ett knä under mer än ett års tid och fick en operationstid dagen efter min sista konsert. Inställelsen var 07.30 och tre timmar senare var jag hemma igen. Ingreppet gjordes under lokalbedövning och jag kunde följa hela operationen i en monitor. Den opererande läkaren berättade under tiden vad han gjorde – ungefär som hos tandläkaren. Enda skillnaden var att jag också kunde svara och ställa frågor…
Det intressanta var att man före operationen inte hade röntgat leden och egentligen inte ställt en säker diagnos. Så ingreppet innebar att man dels ställde diagnos, dels ställde till rätta det som var fel. I mitt knä var det menisken som hade trasats sönder en del och läkaren ”städade” lite i leden.
Inga kryckor, inget gips! Order om att gå som vanligt. Visst gör det fortfarande ont, men jag kan gå och tillfrisknar snabbt.
Det hela var en fantastisk upplevelse och ytterligare ett bevis på den höga kvalitet svensk sjukvård håller.
Läs om artroskopi här.

4 kommentarer:

linlasj sa...

Men men...jag har hela tiden trott att det är en laproskopi... men det kanske avser sjävla titthålstekniken? Artro är liksom just där tekniken användes. Eller?

Hans Lundgren sa...

Artro- har med "led" att göra och skopi "kika in i kroppen". Laparo- är "buk"...
Se: http://www.hfs.ymex.net/konmat/m1_9.htm
/H

linlasj sa...

Jag förstår. Tack. Tusen tack. Listade ut idag vad spleneektomi eller något ditåt betyder...speeene är väl njure tror jag, och ektomi är grekiska eller möjligen latin för "ta ut" eller bort. Så ... väck med njure.

Eh...det var i Cityakuten, en serie jag erkänner att jag följer. Dock den enda...

Anonym sa...

Splen = mjälte!