4 maj 2008

SVT vs. resten

Henrik Ekman har jag alltid betraktat som en klok karl – och rolig. Han skriver idag i SvD i ett viktigt ämne: När penningen får styra TV.

Det är synnerligen opportunt idag att kritisera Sveriges Television och dess ställning i mediebruset. De (ny)liberala krafterna gör sitt bästa för att svartmåla den licensfinansierade public service och förespråka en helt avreglerad mediemarknad.

Då behövs det någon som replikerar. Tyvärr visar sig Ekman inte vara rätt person för det. Dels sätter han sig i samma sits som dem han kritiserar och använder som exempel. De som talar i egen sak. Det gör han ju själv också och tillstår det förvisso. Men argumenten tryter och det hela blir ganska virrigt och ostrukturerat. Det är synd – för han har rätt i sak; vi behöver SVT.

Som vanligt då kultur debatteras vågar man inte tala klartext om begreppet kvalitet. Det anses allmänt vara ett subjektivt begrepp som enklast beskrivs som smak – och smaken är ju som baken. Här skulle behövas en Sven Stolpe, Sten Broman eller Stig Strömholm, eller varför inte Lars Norén. Nån kolerisk typ som vågade såga den kommersiella struntteven vid fotknölarna.

Mina egna argument är enkla. Bara i SVT hittar jag program som uppfyller mina lägst ställda krav på kvalitet. (Om vi bortser från film och teveserier.) Så fort reklamkanalerna ska producera något eget blir det förnedringsteve eller trams i största allmänhet. TV4 lyckas inte ens göra ett bra rakt-upp-och-ner-program av ”Lunds Studentsångare hälsar våren” utan får mig genast att generat skruva mig i fåtöljen på grund av programledaren totala okunnighet, inkompetens och flåshurtighet. Detsamma gäller Körchansen och en mängd andra program, som jag försökt titta på.

Hur svårt kan det vara?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Rekommenderar Axess varmt, vad gäller kulturprogram och inte minst sändningar av föreställningar.

(Måste den blogg håna mig? Jag vet att jag är ovigd. Det är inte mitt fel- det är män som skall fria... ;) )

https://www.blogger.com/captcha?type=IMAGE&captchaKey=gaca6gnxbk8k

Hans Lundgren sa...

Sophhia: Jag fattar inte!! Vem hånar dig? Länken funkar inte!

linlasj sa...

Tror att den däringa texten man ska mata in innehöll något lustigt. Orden man skriver, ord förresten, bokstäverna råkade nog komma att bilda ett ord. Eller del av ett ord.
Kunskapskanalen är inte så dum.

Anonym sa...

Jepp - din "bevisa att du är människa och skriv i de här bokstäverna" blev "owigd".

Diskriminering, hets mot folkgrupp och direkt kränkande ;)

Johan Svenungsson sa...

SVT och public service är ett känsligt ämne... Man kan ju fråga sig varför SVT ska lägga pengar på mer eller mindre bra nöjesprogram (finns ju ett överflöd i kommersiella kanaler) och andra program med tveksamt värde för allmänheten (varför ska SVT t ex sända Englas begravning?!?).

Att man dessutom inte kan skattefinansiera public service är för mig obegripligt. Är det till för allmänheten, så ska väl "det allmänna" betala? Att hålla på att jaga licensfuskare känns ju lite 1900-tal... Gränsen för när man ska betala blir ju dessutom allt mer luddig. Räcker det att ha en dator för att kunna se klipp på svt.se för att man ska betala till Radiotjänst?

Skattefinansiera SVT och satsa alla pengarna på ETT nyhetsprogram och i övrigt "smala" produktioner som inte får utrymme i reklam-TV!

Johan Svenungsson sa...

Håller för övrigt med dig om att TV4-versionen av "Lunds Studentsångare sjunger in våren" var patetisk. Vad är det för fel med att sända en konsert i ett svep, utan en massa påtvingade intervjuer av föga intellektuellt värde...