1 juni 2008

Akademiska skandaler

Jag har bevistat ett 25-tal promotionsmiddagar och också uppträtt vid lika många. Aldrig har jag råkat ut för det som gruppen Last Call fick uppleva i lördags då de blev avbrutna av en rasande professor Tiina Rosenberg som skällde ut dem och skrek ”fuck you”.

Det närmaste jag kommit var ett argt mail efter en promotionssjungning då brevskrivaren krävde en offentlig ursäkt för ett i hans tycke olämpligt textval till en av sångerna. Det vi sjöng var ”Den senile Don Juans katalogaria”. Vad brevskrivaren inte noterat (vilket stod tydligt i programmet) var att texten var av en av universitetets första hedersdoktorer – Tage Danielsson. Därmed inte sagt att alla texter av Danielsson är lämpliga i alla sammanhang, men nu är det ju så med satir att det inte är alla förunnat att förstå det eller uppskatta det.

Det mest uppmärksammade fallet är ju annars den så kallade Musikprocessen i Uppsala år 1800 då det spelades musik som citerade Marseljäsen. Denna episod orsakade flera personers suspendering och förvisning från Uppsala.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Här Sydsvenskans artikel om "händelsen", tillsammans med hela sångtexten och en länk till Last Call där de sjunger sången.
Undrar vad fortsättingen kommer att bli, detta kan väl knappast få passera obemärkt?
http://sydsvenskan.se/lund/article330063.ece

linlasj sa...

Jag vet inte, det är ju en akademisk fråga...liksom.

Lite hut, hyfs och hållning torde varit på sin plats. Det tycker jag nog.

Anonym sa...

Det roliga med kultur är att den kan både beröra och uppröra :)

Här är låten som gjorde Tiina rasande:
http://www.youtube.com/watch?v=4RDf7hhrO9o

I like!