14 december 2008

Brantevikssill

Nu har jag gjort julsillen. Jag har under ett helt liv provat det mesta i sillinläggningsväg och jag måste säga att allt har inte varit gott. Men det finns en inläggning som jag alltid återvänder till och det är Brantevikssillen. Tycker du om sill och brännvin och tycker du om att lägga in sill måste du göra denna.
Skånska Sillaacademien anser att den skånska ättikan (från Perstorp), sockret från de skånska betorna och kryddblandningen bildar en perfekt treenighet och kallar denna sillinläggning ”[…] academiens flaggskepp. Skalderna besjunger den […]”.

Brantevik är ett lite fiskeläge på Österlen strax söder om Simrishamn. Sillen är förstås östkustsill, den som vi uppsvenskar kallar strömming, men som skåningarna föredrar att kalla sill.

Gör så här:
Gack åstad till fiskaffären och landa hem ett kilo färska dubbla strömmingsfiléer med skinn. Skinna dem och blanda en lag av 7 dl vatten, en dl ättika (24 %) och ½ dl salt i en rostfri bunke. I med de skinnade filéerna och låt stå över natten.

Dan efter låter du filéerna rinna av. Hacka två gula och två röda lökar och en rejäl knippa med dill. Stöt i din marmormortel minst 3 msk kryddpeppar och 2 msk vitpeppar. Blanda alltihop i en bunke. Tillsätt 3 msk citronpeppar och smula ner två lagerblad. Rör till sist i 4 dl socker.

Varva nu filéerna med kryddblandningen i en stor tvåliters glasburk, eller i några mindre. När sillen fått stå ett tag bildas lag i burken så ingen vätska ska tillsättas.
Efter en vecka är det ofantligt vackert att se på och vansinnigt gott!

Till den här sillen föredrar jag O.P., Aalborgs Jubileum eller Norrlands – eller varför inte Brøndums Snaps.

4 kommentarer:

Sophia B sa...

Med hänsyn till dagens datum, den 19/12, ställer sig vän av god sill och snaps frågan hur förhandlingsbar veckan är, givet att man vill förtära sillen vid en tidpunkt några timmar innan svenska folket slår sig ned framför Kalle Anka.

Hans Lundgren sa...

Det går nog bra men skynda dig med det första momentet. Den måste ligga ca 10 timmar.

Unknown sa...

Om det är kris med tid, kan man inte använda inläggningssill på burk, som ju är färdig eller?

Hans Lundgren sa...

Hej Gunilla!
Det går säkert bra, men det blir nog inte Brantevikssill ;) I det här receptet används ju gravad strömming (I Skåne kalla man ju strömming som fiskas runt Skånekusten för sill.) och skillnaden mot inlagd sill (Islandssill) är ju ganska stor. Jag tycker gott att du kan prova, men som stat, det blir nog en annan sak.
Skriv gärna här om resultatet om du testar.
/Hans