13 maj 2007

Tävla i musik

(Nej, jag tänker inte kommentera Eurovision Song Contest...)
Jag var fyra dagar i Cornwall på en festival för manskörer - The Third British INTERNATIONAL MALE VOICE CHORAL FESTIVAL. Cornwall ligger i Storbitannien eller U.K. om man så vill. Säg för Guds skull inte England, det är nästan lika oartigt att säga till en Cornwallbo att han bor i England som att göra det till en Walesare eller Skotte.

Vi ställde upp i en internationell tävling för manskörer och tog hem tre priser: 1:a pris i klassen för körer med färre sångare än 40, vi utsågs till festivalens bästa kör och undertecknad belönades med Conductor’s Award – festivalens bästa dirigent.

Kan man då tävla i musik. Under många år var jag oerhört skeptisk, men efter att ha ställt upp i ett flertal körtävlingar har jag blivit övertygad; visst kan man det. Jämför det med konståkning. Det sitter ett antal kvalificerade domare och bedömer kvalitén på det man gör. De bedömer programmets svårighetsgrad, konkreta saker som klang och intonation och mer subjektiva delar som publikkontakt och konstnärlig nivå. Sen lägger de samman sina poäng och får ett medelvärde.

Styrkan i tävlingar är att de sporrar sångarna till att lära sig musiken bättre, sjunga bättre, öva mera, hålla sig i form och en massa annat. Tävlingen gör helt enkelt att vi får en bättre kör oavsett hur tävlingen avlöper. Dessutom tycker sångarna – och numera också jag – att det är kul!

Tävlingen ägde rum redan första dagen på förmiddagen. Vi anlände till Cornwall sent på natten till lördagen, steg upp tidigt och svidade på oss frackarna och ägnade ett par tidiga timmar åt att komma i form, röstligt och mentalt. Sen bar det av till tävlingslokalen Hall for Cornwall och några timmar senare var det klart, tävling, prisutdelning och allt.

Med stärkt självförtroende gjorde vi sedan ett antal framträdanden runt om i Cornwall, bl.a. i den fantastiska Minack Theatre och i det spektakulära Eden project.


1 kommentar:

Maria sa...

Vad fina ni är! Jag önskar att jag hade varit där och lyssnat. Har alltid velat åka till Cornwall dessutom.