25 december 2008

Senap!

Senap är, liksom vitlök, Guds gåva till den matintresserade. För några år sedan då vi inventerade kylen hittade vi tretton sorter. Det var kanske att ta i, men just då var det nog relevant.

Man kan väl säga att vi fastnat för tre sorters senap.
  • Den franska från Dijon – oslagbar på wienerkorv och i salladsdressing
  • Västervikssenapen – också bra till wienerkorv och falukorv (Men vilken trist förpackning!)
  • Förslövssenap – den skånska typen, suverän till julskinka och fläskkorv
I år köpte vi för första gången på länge Apotekets senap och det var sannerligen ett lyckokast. Hela burken höll på att gå åt på själva julafton!

Allt om Mat hade i något av de senaste numren ett senapstest och jag vill minnas att apotekets hamnade på topp där.

Fyra burkar i kylen är ett minimum...

3 kommentarer:

Anton Ymer (pseudo) sa...

Jag håller med dig fullt ut. Jag har visserligen varken hunnit prova Apotekets eller Förslövs varianter, men många andra som inte varit så bra. En plastburk från Västervik finns även i min kyl.

Hans Lundgren sa...

Jag är osäker på om Druvans Förslövssenap är densamma som den "Hotell-Senap" man kan (kunde?) köpa på Heberleins i Förslöv och också i vissa gårdsbutiker i bygden. De påminner i alla fall starkt om varandra och Druvans är utomordentlig även den!

Anonym sa...

Såhär 14 år senare tillverkar och säljer Heberleins i Förslöv fortfarande ”hotellsenap”. Men! Det finns också en mindre tillverkare, på hantverksbasis, som säljer ”hotellsenap” på marknader och liknande. Båda namnen anspelar – antar jag – på ett hotell som fanns i Förslöv. Försäljaren av den hantverksmässigt tillverkade hotellsenapen brukar ha en skylt uppe som förkunnar att detta är den ”äkta” hotellsenapen, framställd av det äkta (kanske hemliga) receptet.

Heberleins är lite starkare och sötare (och aningen fastare). Hantverkssenapen är aningen mildare och lösare. Båda är rätt söta och kan väl kallas ”skånsk” senap. Båda innehåller förutom senap och vinäger även förtjockningsmedel och lite annat. För min del tycker jag nog Slotts ”skånsk senap” är väl så bra som de båda hotellsenaperna, men smaken är ju olika.