5 april 2009

Gauffins dubbelblandning. I.

[Del 1 av 3]

Igår firade vi 210-årsminnet av GUSTAF REINHOLD GAUFFINS födelse. Just det: Gauffins dubbelblandning. Mannen bakom denna förtalade dryck.

Om man googlar lite finner man lätt ett antal uttalanden om Gauffins dubbelblandning, de allra flesta kraftigt negativa. Så här kan det låta:
Är inte Doppelkorn västvärldens mest illasmakande brännvin? Möjligen i konkurrens med Gauffins dubbelblandning.

Gauffins dubbelblandning med cola. Likheten med djungelolja och beck är inte alltför avlägsen.

Och så Gauffins dubbelblandning, som håller 50 procent och känns som att svälja ett omslagssnöre.
Gauffins dubbelblandning tillverkas inte längre. Tillverkningen upphörde 1998, men vi hade lyckats komma över ett restlager om ett halvdussin buteljer och föresatt oss att undersöka huruvida det dåliga ryktet om denna dryck hade någon grund.

Vi började med att testa själva efter tre förutsättningar.

1. Serveringstemperatur? (I vår familj dricks kryddat brännvin alltid rumstempererat för att kryddorna ska ha en chans att framträda.)

Gauffins dubbelblandning är starkt. Det har en alkoholhalt på 50 %. Kummin- och anissmaken är kraftig och påtaglig. Dessutom är det mycket sött, hela 225g socker per liter. Detta sammantaget gjorde att vi kom fram till att en serveringstemperatur strax under 0° var att föredra, inte minst på grund av sötman.

2. Vad äter man till?

Vi kom fram till att den söta Brantevikssillen fungerade utmärkt. Vi serverade den på skånsk kavring med en god tjeckisk pilsner till.

3. Kan Gauffin användas som drinkingrediens?

Här experimenterade vi häftigt med vermouth, crème de cassis och diverse läskedrycker. Av en slump stod i affären en dag ett parti enbärsdricka från Brunneby musteri. Några flaskor inhandlades och en drink skapades som visade sig fungera bra. Ungefär en del Gauffin till tio delar enbärsdricka. Till detta gjorde vi hemgjorda crostini kryddade med kummin, anis och Grana Padano. (Jag gjorde smala baguetter på vetemjöl special och dinkelmjöl, blandade i kryddorna och den rivna osten, gräddade dem på vanligt sätt och lät dem sedan ligga två dygn innan jag skar dem i ½- centimeter tunna skivor som penslades med en ganska kryddig olivolja och rostade dem sedan i ugnen ca 10 minuter.)

Resultat
Vårt brännvin var tillverkat 1996. Om åldern (lagringen) påverkat drycken i någon riktning får vi aldrig veta, men efter att ha summerat gästernas åsikter är det helt klart att drycken har oförtjänt dåligt rykte, att många tyckte det var gott eller helt ok och att det inte kommer att bli några problem med att konsumera det som finns kvar.

20 kommentarer:

HG sa...

Blev det ngr flaskor kvar?? Hur fick ni tag på restlagret? Jag försökte få tag på ngr flaskor strax efter tillverkningen upphört utan att lyckas (fick bara ngr etiketter från systembolaget.
Håkan Gauffin, Linköping

kookaburra tree sa...

Hej, tack för delgivandet av dina kunskaper kring denna mytomspunna dryck, jag och mina bröder är mäkta intresserade av att få uppleva denna dryck, och kan erbjuda riklig betalning för en butelj! Hör av dig så kan vi dislutera vidare, mvh Hans Gauffin
hansgauffin@yahoo.com

Anonym sa...

Hej! Jag konsumerade bra många sådana buteljer i ungdomens dar, tyckte att den var god, men kamraterna tyckte den var vidrig så man behövde aldrig bjuda någon :) Har en oöppnad flaska kvar om det finns några hugade spekulanter.
m.engdahl@spray.se

Anonym sa...

Hjälp!
Jag köpte vid signalerna om nedläggning ett hyfsat restlager av apotekarens blandning, nu endast ett fåtal flaskor kvar. Jag letar efter ett hållbart recept, den tidigare tillverkaren ruvar av någon anledning på detta. Anis, kummin och en otrolig sockerhalt stämmer men det saknas ändå något. Kanske har kryddorna behandlats innan de lagts till blandningen. Det behövs 50% sprit, Special stämmer inte.
Vi intager drycken vitvinskyld och Brantevikssill på grovt rågbröd har vi kommit fram till vara det ultimata, därtill en källarsval Hof att hålla sig i.
Hälsningar Hökarhalvan
gunnar@bjorberg.dk

Anonym sa...

Gauffins dubbelblandning och fruktsoda eller sockerdricka blev en grumlig grogg, jag tyckte den var god och man fick ha den ifred, det var ingen annan som tyckte om den. Synd att den hade lagt ner 1997.
Har bara pratat om den så det var lite synd att den inte finns med.
Hälsningar Tomas i Tranås

Anonym sa...

Jag har sparat två, pantade, 37,5 cl (riktigt gamla) flaskor till ett högtidligt tillfälle. Saknar även Överste Brännvin!

Kjell i Vällingby

Unknown sa...

Jag har säker varit bidragande, som 13-14 åring ville man prova sprit och dubbelblandningen hade högsta alkoholhalt. Om det var blandningens fel eller alkoholdebuten kan jag idag inte särskilja men gott var det inte

Anonym sa...

Hej!
Har en halvflaska till salu med denna åtråvärda dryck. Hör av dig
kleine@swipnet.se
/Burt

Bosse sa...

Hej.
Jag var inne på bolaget och letade efter en Gauffin och trodde att de inte förde den och tänkte leta på deras hemsida. Blev väldigt förvånad när jag hamnade på denna sida och får reda på att drycken är nedlagd. Synd och skam på en så pass god dryck som är en del av vår historik

Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) sa...

Drack ofta Gauffins dubbelblandning i min ungdom när jag var ute och festade. Var alltid lika kul när man bjöd någon på en slurk ur flaskan. Vanligen spottade och fräste smakaren och sa: "Vad i helvete, är det hembränt?"
Från 1986 till 2008 var jag bosatt i Danmark. Upptäckte till min stora sorg när jag kom tillbaka till sverige 2008 och tänkte jag skulle återuppta bekantskapen med Gauffin att den inte längre tillverkas.

Unknown sa...

fyllde 50 98 mars och ville ha Gauffins som extra snaps . slut på Limhamn , men föreståndaren sa" kom igen om 2-3 dgr så kanske ""
jag fick tag på 12 flaskor då han hade ringt runt i Skåne och tömt på allt som fanns , det var service nu bara 1,5 kvar då många uppskattar en flaska unikt Brännvin ....
Peter Gauffin Limhamn..

Stephan Larsson sa...

Min svärfar har en flaska i sin bar som aldrig öppnats.
Han säljer den nog till högstbjudande.

Hans Lundgren sa...

Dessvärre är det inte lagligt för privatpersoner att sälja sprit. Kanske kan han vända sig till en auktionsfirma för ädla drycker.

Per-Arne sa...

Jag har en flaska Gauffins dubbelblandning med den gröna etiketten. Den inköptes 1986 och jag har kvittot kvar

Bertil Falkenström sa...

Har sedan länge haft en flaska stående i barskåpet. Arvegods. Etiketten påminner om den ljusblåa, som kommer upp om man googlar på bilder. Men bakgrundsfärgen är grå-beige, ungefär som den på Grådask-flaskorna fast lite blekare.

Kan någon hjälpa mig att datera den på ett ungefär? På mig ger den ett intryck av 40-/50-tal.
Kapsylen är av den gammeldags V&S-typen i vitmetall. Den var mycket svåröppnad- sockerförseglad? - men nu är det gjort. ��

Säregen smakupplevelse, men med is riktigt god.

Bertil Falkenstöm sa...

Vill du svara mig privat så går det bra på den här e-postadressen:
falkenstrom@sundskanten.se

Brawhagel sa...

Hade en gång en flaska, men i likhet med vad flera inlägg berättat, hade Gauffins tagits ur sortimentet när jag tänkte köpa en till. Smakade inte alls illa, som många påstått, om den var ordentligt kyld. I dessa tider när många talar sig varma för lokala produkter är det märkligt att sprittillverkaren i Kristianstad inte tänkt på vilken reklam för Kristianstad som Gauffins Dubbel-blandning, med Kristianstads vapen C4 på etiketten, skulle kunna bli. Är jag ensam om att tänka i dessa banorna?

kabo0686 sa...

Är som samlare intresserad i ett ex av denna flaskan. Svara gärna på mail, tack på förhand.
Kalle

kabo0686@gmail.com

Unknown sa...

Som 15-åring så lyckades jag få brorsan att köpa ut en kvarting Dubbelblandning bara för alkoholhalten! Kompisarna o jag ”sköljde” ner den med Loranga när vi stod på Busstorget i Söderhamn o väntade på bussen till Marma. Där var det popgala på Valhalla som IOGT/NTO ordnade - Häpp! Året var 1965!

forserog sa...

Finns den kvar?