21 juni 2009

Snatteripartiet

På Facebook har nu bildats en grupp som heter Snatteripartiet. Dess program beskrivs på följande sätt:
"Vi satsar mot nästa Europaparlamentsval.
Vi anser att det är en medborgerlig rättighet att människor ska kunna äta, ha hela och rena kläder m.m. Folk ska inte behöva betala för dessa medborgerliga rättigheter. Vi anser att ICA, Coop, H&M, Dressman och andra redan har tjänat så mycket pengar på oss konsumenter. De är rika storbolag som har jättelika skattkistor, varför ska de ha mer?
Nej snatta istället. Alla varorna finns ju därute. Gratis! Det är bara att ta! Shoplifters of the world, unite and take over!"
En kommentar lyder så här:
"Äntligen någon som lyfter de viktiga frågorna. Inte nog med att ICA o Dressman redan tjänar alldeles för mycket pengar. Ett stort antal av deras anställda TRIVS faktiskt med sina jobb, något som givetvis diskvalificerar dom från att få lön. Dom ska givetvis nöja sig med vi uppskattar deras arbete genom att vi snattar varorna."
Bäva månde piraterna...

4 kommentarer:

Sophia sa...

Jag tror att du kanske skulle ta och sätta dig in i vad piratpartiet står för...

Satir blir på något sätt bättre om man inte oavsiktligt driver med sin egen okunskap eller sina förutfattade åsikter, för gör man det så blir resultatet lite som att spotta snus i motvind.

Hans Lundgren sa...

Kära Miss Sophie!

Jag är precis hur okunnig och oinsatt jag vill. Jag kan inte ta partiet på allvar – det har jag förklarat här tidigare. Vissa inlägg har fått mig att förstå att inte alla piratpartister vill ha fri nedladdning och för alltid avskaffa upphovsrätten. Jag har även lyssnat till många som fått mig att omvärdera mina fördomar kring partiet till dess förmån genom kloka inlägg om integritet m.m.

Jag har faktiskt läst ganska mycket om vad Piratpartiet och dess företrädare står för och jag har också noterat en rask och tydlig sanering när det gäller språkbruk och uttalanden om upphovsrätt. Men, tills ingen bevisat motsatsen, är jag också tämligen övertygad om att den större delen av partiets väljare tillhör en grupp som förespråkar fri tillgång till upphovsskyddat material på mycket obskyra grunder.

Det är möjligen sorgligt att ett parti värderas efter sina förespråkare och inte efter sitt program, men det gäller å andra sidan alla partier. Ännu har ingen företrädare för partiet förklarat hur de tänker sig att konstutövare ska kunna äga sin konst och sälja den på sina egna villkor.

---

Satir är satir och styrs inte av några regler och den får även vara baserad på okunskap, förutfattade meningar och fördomar – det kan till och med vara en fördel.

Om inte Piratpartiet kan hantera satir på Facebook eller på en blogg, ja då har det en mödosam väg framför sig.

Anton Ymer (pseudo) sa...

Hahaha, heja Hans!

linlasj sa...

Det var roligt skrivet, och tänkvärt.

Och tänk...jag tror inte de som arbetar på ICA tar särskilt illa upp. Inte ens chefen, han lägger på 3% till på varupriset för svinn.

Dessutom haltar det lite, för det finns liksom inga direkta upphovsmän till jordgubbarna, sockret eller godiset. De är liksom inte komponerade, gjorda från hjärnan så att säga ner på ett papper.

Men roligt var det. Och tänkvärt.

Funderar på om man inte skulle starta PröjsaMerPartiet - gå in i butiken och se prislappen, sedan kommer ett 650% påslag för distribution av varan till butik, 350% till för att de gjort reklam för varan (!) så du ska köpa den. Alltså.
MEN HALLÅ.
För så fungerar det i skivbranschen. Produktionskostnaden för en CD var för 20 år sedan 4:-, artisten och kompositören får väl högt räknat 10% av försäljningspriset. Utpriset vet ni själva, 199:- eller 150:-.

Så på gurkan skulle det stå 0,80/kg. På kvittot skulle det stå
Gurka 0,80
Distr 5,20
Reklam 14,56
Totalt 20,56

DET tror jag PP inriktar sig på. Och det är skivbranschen som PP inriktar sig på, inget annat. Det borde någon upplysa dem om, att det finns kompositörer här ute som undrar lite.

Du känner ju mig...så jag skriver genast till dem och undrar hur det ska se ut med noters upphovsrätt.