16 november 2015

Kulturmat: Blodpudding

Blodpudding äter vi nog varje vecka. Vi har funnit Vaggeryds blodpudding vara den överlägset bästa och godaste av de sorter som vi kan få tag i i Linköping. Den är också förpackad som en korv och inte i såna där plasttråg som är omöjliga att öppna. Vi äter den med rårörda lingon (1 l lingon, 3 dl råsocker) och Hemgårdens bacon  Det är bacon som är rökt på riktigt vis och som inte släpper ifrån sig en massa vätska i stekpannan. Mycket bra.

Men nu går jag och grunnar på att göra egen blodpudding. I Tore Wretmans ”Svensk husmanskost”, från 1967, finns det förstås ett recept.

Så här ser det ut.

1/2 liter svinblod
3 1/2 dl lättöl, mjölk eller buljong
3 1/2 dl grovt rågmjöl
1 gul eller röd lök, finhackad och förvälld
50 g späcktärningar, 1/4 cm
1 syrligt äpple, skalat och skuret i små tärningar
1/2 dl smält smör eller fläskflott
1/3 dl sirap
1/2 msk salt
1/8 tsk malen nejlika
1/4 tsk vitpeppar
1/4 tsk kryddpeppar
1 tsk finstött mejram


  1. Sila blodet genom fin trådsil eller pipsil. Vispa upp det med ölet och rågmjölet. 
  2. Tillsätt alla övriga ingredienser under stark uppvispning. Sist rörs äppel- och späcktärningar i. 
  3. Smöra en puddingform mycket väl. Fyll i smeten i formen, men endast till 3/4. 
  4. Klipp till ett smörpapper så att det passar i formen, smöra och täck ytan. Sätt på lock, eller om formen saknar sådant, täck med aluminiumfolie. 
  5. Grädda puddingen i varm [200 °C] ugn nedsatt i kokande vattenbad i ungefär en timme. Känn efter med en sticka att puddingen är färdiggräddad. Det är den om stickan helt släpper. 
  6. Färdiggräddad får den stå och vila en kvart och stjälps sedan upp på ett fat och serveras rykande varm med skirat smör och lingon.

Wretman skriver alltså att den ska ätas nygräddad och att eventuella rester kan skivas och hastigt stekas. ”Den nu [1967] uppväxande generationen får tyvärr inte uppleva annat än den uppstekta fabrikspuddingen. Den som strängt taget är restmat.”

Lyssna här på Carl Jan Granqvist legendariska hyllning till blodpudding ur programmet Meny i Sveriges Radio.

Inga kommentarer: