2 april 2008

MotesPlats Linkoping

Bibliotekschefen vid Linköpings stadsbibliotek/Stifts- och landsbiblioteket i Linköping vill, enligt uppgift i Corren idag, byta namn på verksamheten till Mötesplats Linköping. Varför ska vissa människor tafsa. Tafsa på sekler av invanda mönster och traditioner? Trendnissar är de. Hans motiv är att ett nytt namn, Mötesplats Linköping, bättre skulle spegla verksamheten. Han har rätt i sak. Biblioteksnamnet speglar inte hela verksamheten. Än sen då? Vilka andra namn gör det? Och på vad sätt speglar namnet Mötesplats Linköping hela verksamheten bättre? Om man skulle vilja låna en bok eller läsa en tidning – hur ska man då veta att man ska gå till just Mötesplats Linköping. Den språkliga konstruktionen är också tveksam. Vill man ändå använda den bör man i trendnissarnas tidevarv gå längre – MotesPlats Linkoping.

I bibliotekschefens anda följer här fler förslag på namnbyten som kan bli aktuella av samma skäl.

Linköpings universitet – nytt namn: Linköpings tekniska högskola.
Motiv: Universitasbegreppet är helt okänt för allmänheten, universitetets studenter och lärare. Vid en intervju i DN i dagarna presenterades universitetskanslern Anders Flodström som före detta rektor vid Linköpings tekniska högskola. Det är lika bra att ge efter.

Linköpings domkyrka – nytt namn: Mötesplats Martin.
Motiv: Dom är en fullkomligt obegriplig förled. Kyrka är som begrepp helt ute. Dessutom betyder domkyrka egentligen kyrkans hus, vilket känns som en tautologi. Seden att välja en biskop med namnet Martin bör stadfästas.

Universitetssjukhuset – nytt namn: FriskvårdsCentrum.
Motiv: Det är taskigt att betona att de som uppsöker stället är sjuka. Frisk och vård ger positiva vibbar – sjuk och universitet (se ovan) ger negativa.

SAAB – nytt namn: Linköpings flygklubb.
Motiv: Flygindustrins stolthet förväxlas lätt med bilmärket. Det blir lättare att leverera otäcka krigsmaskiner med ett mer troskyldigt klingande klubbnamn.

Cloetta – nytt namn: Linköping Hockey & Choklad (LHC).
Motiv: Ingen vet längre vad som är hönan och vad som är ägget. Sportentusiasterna tror att chokladen är uppkallad efter ishockeylagets spelplats.

4 kommentarer:

Anton Ymer (pseudo) sa...

Jag håller med fullständigt.

Ska man nördvändigtvis* vara trendig så kan man väl välja Mötesplats Linköping som tillnamn, men då kan man låta bli att versalisera som en kratta.*) Medvetet kulstavat ord

linlasj sa...

Bibliotekschefen kunde välja att förespråka och arbeta för bättre öppettider. I hans fall verkar det bäst att då påpeka att det betyder längre öppettider.

Men det är klart, en sådan agenda är väl alltför svår.

David sa...

Jag tycker att detta manar till besparingar inom Linköpings Biblioteksväsende, uppenbarligen har de för många anställda som därför sitter på sina kontor och skapar sig arbete.

Personligen tycker jag att Mötesplats Linköping är ett förträffligt namn på torget vid resecentrum, som något annat är det knappast användbart.

/Stålhane

ea sa...

David: Och för den delen skulle väl turistbyrån av alla verksamheter egentligen passa mycket bättre nere vid resecentrum?

Kanske är lösningen helt enkelt att göra biblioteket till ett bibliotek igen?