11 januari 2009

Körslaget och Prütz

Jag har en idol. En gammal elev (för väldigt länge sen) som heter Jerry Prütz. Han är kock, musikjournalist, projektledare, frimurare och tv-krönikör i Corren. Jerry har en sällsynt välformerad penna vars nedpräntade tankar det är en fröjd att följa. Trots våra diametralt olika branscher korsas våra vägar då och då fortfarande. Igår fick jag oväntat medhåll i min syn på kändisträngseln i TV4 i allmänhet och det omöjliga upplägget i Körslaget i synnerhet. Så här skrev Jerry i sin tv-krönika i Corren igår:
”Har ni sett ”Körslaget?” Jag börjar reta mig på att man kan ha kändisar till allt. Sedan när blev Magnus Carlsson och Nanne Grönwall körledare? Att vara dirigent/körledare är inte att stå framför en löst sammansatt grupp och vifta med händerna och göra miner utan det är något som kräver erfarenhet och studier. Den enda som får mitt gillande är Robban Wells som har både handlag och kunnande. Nej, för att få ordning på torpet så bör man plocka in min gamle mentor Hans Lundgren så fick ni nog se att till och med Snygg-Erik kommer att lära sig något.”
Man tackar! Men jag tror Jerry har fel. Min erfarenhet av TV4 är att det ges mycket lite utrymme för den professionalism som jag eventuellt skulle kunna bidra med. Det är bara att acceptera att Körslaget faktiskt inte handlar om det som jag och Jerry menar är körsång – utan om något annat. Vad vet jag tyvärr inte, men det intresserar mig föga.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Jag råkade se ett avsnitt av ovan nämnda program när jag var hemma i julas.

Det var förfärligt.

Jonas sa...

Visst kan jag hålla med i dina argument Hasse! Jag skulle hellre vilja se dig dirigera Lihkören eller liknande "röstensemble" än de få snuttarna jag orkat se på av Körslaget.

Men... till min följdfråga. (eller kanske bara fråga)

Tror du inte att kändisar och poplåtar sjungna av körer kan locka till sig mer ungt folk till körvärlden? Skulle du hellre se på t.ex. Robinson eller Big Brother?

/Tango-Jonas

Hans Lundgren sa...

Tango-Jonas: Körvärlden är stor och heterogen. Alla som vill sjunga tillsammans får plats och jag är inte den som sparkar ut någon. Majoriteten av landets körsångare är barn, så om det behövs lockbeten à la TV4 vet jag inte. Däremot vet jag att många körer behöver kvalificerade dirigenter, något som är en bristvara och de behöver också resurser i form av noter, bra musik och ändamålsenliga lokaler för att kunna utöva sin konst.
/Kör-Hasse

Niklas sa...

Det skulle kunna vara en del som ser programmet och av det lockas till att gå med i en kör. Som senare trots skillnaderna på "riktig" körsång och körslaget fastnar för körsång.

Hans Lundgren sa...

Niklas: Absolut! Jag tror på devisen "all reklam är bra reklam". Och jag tror inte på något sätt att programmet är skadligt för det vi håller på med, utan kan säkert föra gott med sig.

Anonym sa...

Tack igen för kul inspel. Och lustigt, jag känner inte många i Linköping men just Jerry P och och Hasse L känner jag.
Ha det bäst!