30 september 2008

Uppblåst värre

Om läkare skriver Erik Höjer i dagens Corren att ”någon mer uppblåst yrkeskår får man leta efter.” Samtidigt skriver han: ”Corren är den enda redaktion i Östergötland som har kompetens och resurser att genomföra genomlysningar […]” och ”Gediget hantverk som andra östgötamedier inte kommer i närheten av.”

Vad gäller uppblåstheten är den således ömsesidig. Kanske dags att släppa ut lite luft inte bara ur landstinget utan också från tidningsredaktionen.

Jag välkomnar undersökande journalistik. Jag välkomnar att man ifrågasätter makthavare. Men journalister som i svepande formuleringar generaliserar och ser ner på sina medmänniskor och avfärdar dem som malliga eller okunniga har jag föga förtroende för. Vart tog objektiviteten vägen?

28 september 2008

Vem uppdaterar mataffären?

Om jag ska handla något på Ikea kan jag direkt se om det finns i lager. Finns det inte det kan jag få veta när det kommer in. På Systemet kan jag på webben läsa vilka viner som finns inne och till och med vilken hylla de står på och hur många flaskor som finns. Det som inte finns skaffar man i regel fram på ett par dagar.

Men i mataffären är det annorlunda. Där kan äggen vara slut – eller saffranet. Om mitt favoritbacon finns är det bara en slump. Plötsligt finns det ingen senap eller så är sardellerna slut.

Varje gång jag handlar mat blir jag irriterad över att det som borde finnas (har funnits) inte längre finns och att jag inte får veta när, eller om, det kommer in igen.

Ändå har man ett avancerat kassasystem som registrerar allt jag och alla andra handlar.

Varför utnyttjar man inte det och ser till att lagren också fylls på i tid?

Hur svårt kan det vara?

Om citybutikerna ska klara konkurrensen får de se till att skärpa sig.

Bilar är lösningen

Den framsynta amerikanska kongressen har beslutat att låna ut ett belopp motsvarande 165 miljarder kronor till bilindustrin som ett sätt att lösa den finansiella krisen i USA.

Det verkar logiskt. Fler bilar ska rädda världen.

27 september 2008

Kovan kommer, kovan går – igen

Så här lyder Norlanders fullständiga text.

Kovan kommer, kovan går


Vad man än vill företa,
kovan går, kovan går.
Om man vill nå't roligt ha,
kovan går, kovan går.
Kovan är ej gjord att spara,
kovan den ska’ rulla bara.
Kovan kommer, kovan går,
lycklig den som kovan får!

Vill man sig en fästmö ha –
och till hustru henne ta –
kovan går, kovan går.
Om man sedan skulle vilja
sig en dag från henne skilja, –

Vill man ha ett stilla rus, –
Vill man ha ett "Folkets hus" –
Vinner man på lotteriet
och taxeringen får si'et, –

Vill man undgå nöd och brist –
Vill en gång man dö till sist –
Först en kova ger man prästen
se'n ta björnarna nog resten. –

Ossobucco!


Idag åt vi Ossobucco. Det är en absolut favorit.

Bryn kalvlägg långsamt i olja. Lägg dem åt sidan och bryn finhackad lök, morot och rotselleri i grytan. Skålla och skala ett gäng tomater. Lägg tillbaka köttbitarna i grytan med grönsaker. Strö över (råg-)mjöl och häll på vitt vin och buljong. Lägg i tomater, ett lagerblad, hackad basilika och krydda med salt och peppar. Ställ in grytan i ugnen i 1,5 tim (200°).

Gör en ”gremolata” av rivet citronskal, hackad persilja och vitlök och ställ åt sidan.

Gör en ”risotto milanese”: Stek ris och lök i olja och späd efter hand med vitt vin och buljong. Det ska hela tiden vara blött. När riset är färdigkokt (fortfarande blött) så tillsätt smör och ett par deciliter riven reggiano och saffran. Strö gremolatan över ossobuccon före servering och servera milanesen till. Mmm…

Till detta drack vi en kraftfull kroat: 2005 Coronica Mali Grabar som visade sig vara perfekt!

Avslutade med en Prima Donna som idag var sällsynt vällagrad, grynig och stark!

CRNI

Konsonantsammanställningarna i kroatiskan skrämmer mig. Något slags vokalljud ska ju läggas till och då blir man osäker på vilket.

"Crni", hur det än uttalas, torde emellertid betyda svart eftersom det här är fråga om druvan "Pinot Noir". Alltså den druva som används i röda bourgogner och ibland i champagne.

Denna Pinot Crni inhandlades i Zagreb i Vinoteka Patheon och avnjöts till en ungsstekt majskyckling från Bjäre. Kycklingen marinerades i turkisk yoghurt blandad med dijonsenap, lite tomatpuré, kycklingfond och starkt paprikapulver. Såväl kyckling som pinot smakade utsökt.

26 september 2008

Fyndvin!

Just nu kan man beställa 2005 års slottsviner på systemet. Den som har för mycket pengar kan komma över en flaska Château Pétrus för endast 24 544 kr. Jag antar att det bara är ishockeyspelare i elitserien som har råd. Man har bara tagit in 12 flaskor och varje kund får köpa högst en flaska. Så skynda er.

För mindre än hälften kan man faktiskt komma över en flaska från samma slott av den legendariska årgången 1947. Fast inte på Systembolaget. Och en nittiosjua på systemet kostar bara 10 000:-!

24 544 kr. Jag undrar hur de kommit fram till priset. Varför inte 25 000 jämnt? Vem bryr sig om växel på en tjugofemtusing?

Primtal

Jag är lite besatt av primtal. På tisdag fyller jag primtal. Nästa gång jag fyller primtal blir jag pensionär. Det är något ödesmättat med de där talen...

24 september 2008

De är inte många, men bäst!

Jag är en sån där nörd som inte har någon bil. Bor man mitt i stan behövs det faktiskt inte (men jag snyltar en del på mina vänner...). Men jag åker rätt mycket buss och en högst ovetenskaplig undersökning har därvid givit vid handen det anslående resultatet att de bästa busschaufförerna är kvinnor. Den som idag körde mig hem i tvåan från universitetet var suverän. Jag kunde lugnt läsa och behövde inte hålla i mig för att inte falla av stolen. Så är det nämligen sällan. Rätt ofta påminner turen om någon, s.m.k., åkattraktion på Gröna Lund. Föga attraktivt.

22 september 2008

Kroatiska viner

Köpte de här vinerna i Kroatien. Återkommer med rapport.

Att de aldrig tröttnar!

Får ni också sådana här mail?

Jag vet inte vilka godtrogna typer man förväntar sig att lura, men om man nu har som syfte att bedra någon borde man väl till att börja med se till att språket är sådant att man kan ta det på allvar? Att dessutom kalla mig för "kund" i en bank som jag inte ens hört talas om (och som förstås inte existerar), ännu mindre förstås varit kund i, är ju ändå lite väl korkat.

Fast det vore intressant att veta om det är lönsamt.

Kovan kommer, kovan går

Apropå Kovans namnsdag.

Revyförfattaren Emil Norlander skrev år 1900 sången, där refrängen är ”Kovan kommer, kovan går, lycklig den som kovan får” till melodin ”Måndag gör jag ingenting” (Gesällvisa). Den ingick i Norlanders genombrottsrevy ”Den förgylda lergöken” eller ”Kolingarnes midsommarnattsdröm”, framförd 1900 i Kristallsalongen på Djurgården i Stockholm. Där förekommer också kupletten: "Känner du Fia Jansson". Fia Jansson spelades av Anna Hoffman-Uddgren (som också drev Kristallsalongen) och kolingarna spelades av John Liander och Fritz Strandberg. Revyn var en stor succé och i Stockholm togs revyn upp 12 säsonger 1900-1921 och Oscar Textorius turnerade med den i landsbygden. Revyn omarbetades också för friluftsteatrar och filmades 1924 och 1944.

21 september 2008

Danskar på villovägar

Jag har alltid älskat Danmark. Min relation till Danmark och danskarna är lång och gedigen ända sedan jag som liten handlade Ymer i Köpenhamn. Jag har många danska vänner och kolleger. Jag har en dansk svärdotter och – ja, jag gillar också det danska språket!
Men nu har min kärlek till det danska fått sig en rejäl törn.
I dagens SvD kan vi läsa om det äkta paret Line och Ramzo som inte får bo i Danmark utan måste ta sin tillflykt till Sverige. Den danska staten tillåter inte sina medborgare att gifta sig med vem de vill om de tänker sig att bo i Danmark.
Men gör något! Danskar! Rösta snarast bort de främlingsfientliga mörkermännen och -kvinnorna ur folketinget! Protestera! Visa att det bara är en liten klick som har vilselett er. Visa att ni är en stor majoritet som faktiskt står för medmänsklighet och förnuft.

15 september 2008

Kovans namnsdag

Idag firade vi “Kovans namnsdag”*. Det var ett uttryck som min far använde när jag var barn. När det var lönedag hände det (inte alltid) att det var lite extra på matbordet. Jag tror inte att det kom barnen till godo i någon större utsträckning – i alla fall inte vad jag kan minnas – utan det var nog föräldrarna som tog sig nåt...

Idag firade vi med en draja och en flaska Domaine Chêne 2007 (nr 96329). Fin Bourgogne, men jag inser alltmer att jag är rätt less på Schardonnä...

Skälet var att min arbetsgivare hade den goda smaken att komma med en välkommen löneförstärkning.

* NE: kova (fi., 'hård', 'klingande'), i bestämd form kovan, slangord för pengar. Ordet förekommer i översättningen till finska på riksbankens (Sveriges Rikes Ständers Bank) sedlar 1777-1836 i valören riksdaler specie, t.ex. "3 Riksdaler Specie / Kolme Kowaa Riikin Daleria". Specie betyder att sedeln kunde inlösas med myntet (som var hårt).

13 september 2008

Kroatienturné

Mitt i centrala Zagreb i det magnifika konstmuseet Mimara hade vi konsert.




Då såg det ut så här, dvs. halva kören – och hela dirigenten.