4 augusti 2007

Fredagkväll

Lagade mat från några intressanta bloggar. Fyrtiofemminutersägg med Parmaskinka från Matälskaren och provencalsk kycklinggryta från ctail. Drack en Esprit du Silène till och avrundade med en Chaource.
Mättnaden blev lite väl kraftig så vi fick avrunda med en Grappa från Lorenzo Inga (importerad).
Matälskarens karamelliserade lök var superb liksom den friterade prosciutton och salvian, äggen var intressanta, men knappast upphetsande. Kycklinggrytan var superb! Använde en majskyckling från Bjäre som väl matchade vitlöken och tomaterna. Esprit du Silène var en ny bekantskap väl värd sitt pris, 79 kr.

Kvällen avslutades sen med fem (!) timmar med Fanny och Alexander, Bergmans suveräna mästerverk. En film som har allt. Den ställer de svåra frågorna – och ger också många kloka svar. Suveräna skådespelarinsatser framför allt av Jarl Kulle, Börje Ahlstedt, Allan Edwall, Gun Wållgren, Mona Malm, Ewa Fröling, Jan Malmsjö och Erland Josephson. Josephsons långa monolog och brödernas (Jarl Kulle och Börje Ahlsetdt) förhandling med biskopen (Jan Malmsjö) är mina favoritscener i filmen. Stor dramatik, stor konst.

3 kommentarer:

linlasj sa...

Den scenen lär Börje Ahlstedt sagt om att det är det bästa han någonsin gjort.

Lisa sa...

Ah, jag tycker att äggen är makalösa. Men det krävs kanske en perverterad hjärna och gom för att verkligen gå igång på dem!
Varma hälsningar från Matälskarna

Hans Lundgren sa...

Hm... Jag som trodde att både min hjärna och gom var perverterade nog! Jag lovar att försöka igen och se om pervertionen vuxit till sig.