1 augusti 2007

Boeuf Bourgignon

I Frankrike heter ju oxkött ’boeuf’, det visste jag, men att grytbitar heter ’Boeuf Bourgignon’ det visste jag inte.
Hemligheten med en god Boeuf Bourgignon är att ingredienserna stekes var för sig (Precis som när man gör en riktig pyttipanna!). Det ska vara riktig schalottenlök* och den ska brynas och stekas länge - på svag värme. Champinjonerna likaså. Köttet ska brynas och efterstekas i gryta med kryddor, vin, lök och rökt fläsk och en morot tills det blir mört. Därefter tillsätts den stekta schalottenlöken och svampen.
* Schalottenlök (allium ascalonicum) kommer av franskans échalote, uppkallad efter staden Askalon i Israel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter mycket vackrare att säga bouquet garni än kryddor rätt och slätt. Hör bara (ur Wikipedia): 'The bouquet garni is a bundle of herbs usually tied together with a string'. Det går nästan att sjunga. Det tycker iallafall jag.