28 mars 2008

Parmesankex

Oslagbart tilltugg till vitt eller rött vin, champagne (förstås), sherry och drinkar.

Köp en bit Parmigiano-Reggiano. Fuska inte. Köp inte Grana Padano eller riven ”parmesan” i påse. Det är stor skillnad!

Riv osten på den grova delen av rivjärnet. Kör den inte i matberedaren. Ännu har ingen uppfunnit en matberedare som klarar att riva
Reggiano mer än en gång…

Lägg små högar av osten på ett bakplåtspapper på en plåt. Jag brukar använda en barnsked eller tesked för att få ungefär lika stora högar. Maka ihop varje hög lite så att den håller ihop. Grädda i högt läge i varm ugn (250-275°). Passa noga! Ta fram en stol och sätt dig framför ugnsluckan och betrakta processen. Den tar bara några minuter.

Kexen ska bara bli lätt gyllenbruna – inte mörka! Blir de för brända smakar de riktigt illa!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Åh, gott. När får man komma och äta upp dem?

Hans Lundgren sa...

Tyvärr tog de slut :-(
Jag lovar att göra nya då du kommer och halsar på!